NUSPOJAVE NAKON CJEPIVA

U KB Dubrava od početka godine stiglo je 97 oboljelih nakon cijepljenja: Liječnici objasnili što je razlog i koliko je opasno

P. N.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Podaci nam govore da je prosječan pacijent sad šest godina mlađi od onog kojeg smo imali prije nekoliko mjeseci – kaže Nikolina Bušić. Oni koji su rođeni sedamdesetih i nešto kasnije sad su zamijenili one rođene pedesetih i šezdesetih, ali nije to slučaj samo u KB-u Dubrava, nego u cijeloj Hrvatskoj.Cijepio se prije četiri dana, a onda u KB Dubrava stigao s obostranom upalom pluća. Dijagnoza je, naravno, bila COVID-19, a pneumonija njezin teži simptom koji je taj pacijent razvio. Liječi se ondje, baš kao što se liječilo već gotovo dvije tisuće ljudi ove godine ili otprilike 500 svaki mjesec, uzmemo li prosjek.


A koliko uopće pacijenata koji su cjepivo primili ipak uspije razviti takve teže simptome bolesti, pitali smo upravo u KB-u Dubrava, piše Večernji list.


Pet posto oboljelih


– Od 1. siječnja do 16. travnja ove godine imali smo 1936 pacijenata. Od toga, 97 je primilo cjepivo, s tim da ih je 85 dobilo samo jednu dozu, dok ih je 12 stiglo k nama nakon obje doze cjepiva – statistiku bolnice objasnila nam je infektologinja Nikolina Bušić. Pet posto pacijenata, pretvorimo li brojke u udjele, završilo je, dakle, na COVID odjelu, unatoč cijepljenju. Kako, pitamo.
– Velik dio njih zarazio se vrlo kratko nakon primitka doze, u roku od dan-dva – objašnjava nam liječnica da su pacijenti u doticaj s koronavirusom došli prije nego što je cjepivo razvilo svoj učinak.


Jer, kako su već prije objasnili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, određena razina imunosti može se očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ni ona se neće razviti u potpunosti, kao što neće ni spriječiti sam razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se tek deset do 14 dana nakon druge doze. Blaži simptomi, ako tada i dođe do zaraze, ono je što se može očekivati.


Sve je više mlađih pacijenata


A ono što su očekivali u KB-u Dubrava, dolazak sve mlađih pacijenata, posljednjih se tjedana i ostvarilo. Logično je to, govori infektologinja Bušić, jer starija se populacija uglavnom procijepila.


– Podaci nam govore da je prosječan pacijent sad šest godina mlađi od onog kojeg smo imali prije nekoliko mjeseci – kaže Nikolina Bušić. Oni koji su rođeni sedamdesetih i nešto kasnije sad su zamijenili one rođene pedesetih i šezdesetih, ali nije to slučaj samo u KB-u Dubrava, nego u cijeloj Hrvatskoj.


Apelira se zato i dalje na cijepljenje, a dok stižu nove doze Pfizera, čeka se Johnson & Johnson, a AstraZeneca se priprema za šprice, navodi se u članku Večernjeg lista.