RAZLOG ZA ZABRINUTOST

U Grčkoj potvrđen prvi slučaj ekstremno zarazne indijske varijante koronavirusa

Hina

Reuters

ReutersATENA – Jedan slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je i u Grčkoj, izvijestile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje.


Nacionalno javnozdravstveno tijelo (Eody) izvijestilo je da je “pozitivan uzorak na varijantu koja dominira u Indiji” otkriven nakon testiranja 33-godišnje žene koja nije državljanka Grčke i živi u Atici, predgrađu Atene.


Zna se da je u Dubai putovala 4. travnja. Eody je objavio da je žena prije odlaska iz Dubaija imala “negativan PCR test”.
“Ovo je prvi slučaj indijske varijante koronavirusa u Grčkoj”, rekao je AFP-u izvor iz grčkog ministarstva zdravstva koji je želio ostati anoniman.


Eody navodi da je slučaj otkriven u sklopu uobičajenog masovnog uzimanja uzoraka.


U priopćenju stoji i da je žena “osjećala simptome, no nije bila hospitalizirana.” Sada “više ne osjeća simptome i razdoblje koje je morala provesti u karanteni je završeno”, stoji u priopćenju.


Indijski soj koronavirusa nazvan B.1.617.1, prvi je put izoliran u indijskoj regiji Maharashtri. Indijski zdravstveni sustav iznimno se teško nosi s valom infekcija koje se većim dijelom pripisuju upravo ovoj varijanti koronavirusa.