OBJAVA KRALJEVSKE OBITELJI

Od bolesti srca preminuo britanski princ Philip, imao je 99 godina: U braku s kraljicom Elizabetom bio je 73 godine

P. N.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Kraljica Elizabeta i princ Philip kraljevski su par s najdužim stažem u povijesti Velike Britanije, a vjenčali su se 20. studenog 1947. godine.ZAGREB/LONDON – Britanski princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete, umro je u petak ujutro u Windsoru u dobi od 99 godina, objavila je Buckinghamska palača.


“S dubokom tugom Kraljica javlja o smrti Princa Filipa, vojvode od Edinburgha”, stoji u priopćenju u kojem se navodi da je preminuo u dvorcu Windsor.


Princ Philip je prvi je put primljen u bolnicu Kralj Edward VII. u Londonu 16. veljače zbog, kako su izvijestili iz palače, liječenja infekcije.
Potom je premješten u drugu londonsku bolnicu, St Bartholomew’s, gdje su liječnici obavili potrebne pretrage i ostavili ga na promatranju u bolnici zbog problema sa srcem.


Dana 5. ožujka princ je ponovno prevezen u bolnicu Kralj Edward VII., odakle je otpušten sredinom ožujka.


Kraljica Elizabeta i princ Philip kraljevski su par s najdužim stažem u povijesti Velike Britanije, a vjenčali su se 20. studenog 1947. godine.


Philip je rođen kao princ Grčke i Danske 1921. godine, a nećak je vladajućeg kralja Grčke u to vrijeme. Elizabeta i Philip upoznali su se 1934. godine, a kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala Philipa.


Elizabeta i Philip imaju četvero djece, tijekom njezina kraljevanja odradili su nekoliko tisuća posjeta diljem svijeta, a prebrodili su i neke od najvećih skandala u britanskoj kraljevskoj povijesti.


Kraljica je danas službeno na britanskom tronu najduže u povijesti, a sve do 2017. godine suprug je čitavo vrijeme bio uz nju. Princ se umirovio od kraljevskih dužnosti 2017. godine.