NASREĆA U MINSKOM POLJU

U Čanku pirotehničarka i pirotehničar poginuli na razminiranju terena. Tu se odigrala teška bitka Domovinskog rata

Vanja Vesić

Foto PULS

Foto PULS

U eksploziji na mjestu nesreće poginula je pirotehničarka a njezin kolega preminuo je u kolima Hitne pomoći na putu za bolnicuDvoje pirotehničara danas popodne izgubilo je život prilikom čišćenja polja od mina u ličkom mjestu Čanak na lokaciji Vrlet-Skokovi, potvrdili su danas iz Hrvatskog centra za razminiranje(HCM).


U eksploziji na mjestu nesreće poginula je pirotehničarka a njezin kolega preminuo je u kolima Hitne pomoći na putu za bolnicu.


Iako je tim spasitelja pokušao reanimirati stradalog pirotehničara, ozljede su bile preteške. Nisu ga uspjeli spasiti.


Nepristupačna i opasna lokacija
Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu o tragediji u 13, 18 sati. Riječ je o nepristupačnoj i i opasnoj lokaciji na kojoj se dugi niz godina radilo na dekontaminaciji od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata 90-tih.


Na mjestu tragedije slijedi očevid kako bi utvrdile sve okolnosti stradavanja, objavila je ličko-senjska policija.


No, upravo zbog opasnosti od mina, policijski očevid zatrebao je asistenciju stručnih timova pirotehničara i osiguran pristup tijelu prve stradale žrtve.


U Čanku se borile riječke postrojbe


Lokalni portal Lika-online podsjeća da se predio Vrlet-Skokovi nalazio u zoni brojnih ratnih sukoba.


U Čanku je bila jedna od prvih većih bitaka u Domovinskom ratu. Od hrvatskih branitelja mnogi su poginuli, najviše iz riječkih postrojbi, 111. brigade i 128. brigade Sveti Vid, zatim 133 br. i 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.


Iako su se u proteklim godinama provodile brojne akcije razminiranja, mine su i dalje prisutne na ovom području i predstavljaju opasnost.


Mještani Čanka tvrde da je više tvrtki u okolici mjesta radilo na čišćenju terena upravo zbog veličine i koncentracije minskih polja. Riječ je o teško pristupačnom terenu do kojeg se dolazi zaobilazno preko zaseoka Pocrnići.


Sabor odao počast dvjema stradalim osobama


Minutom šutnje, Hrvatski sabor u četvrtak je odao počast dvjema osobama koje su poginule u minskoj nesreću u mjestu Čanak, u Ličko-senjskoj županiji.


Upravo sam dobio tužnu vijest da su, prilikom razminiranja područja oko Perušića smrtno stradale dvije osobe koje su obavljale svoj posao, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pozvavši ih da im minutom šutnje odaju počast.


Od 1998. u Lici od mina poginule 23 osobe


Od 1998. do danas u Ličko-senjskoj županiji razminirano je ukupno 130 kvadratnih kilometara na što je potrošeno oko milijardu i 19 milijuna kuna.


U 2022. godini je razminirano 8.4 kvadratnih kilometara, a plan za 2023. je 12.5 kvadratnih kilometara. U Županiji kažu da su poljoprivredna zemljišta sva razminirana i čista te da je ostalo još oko 76 kvadratnih kilometara šumskog područja.


Od 1998. do danas od mina su u toj županiji poginule 23 osobe.