Zbog posljedica epidemije novog koronavirusa u Belgiji, smrtnost u travnju se u toj zemlji približila razini iz razdoblja Drugog svjetskog rata od 1940. do 1945., pokazuje u ponedjeljak studija belgijskog sveučilišta.


Prema privremenim podacima, u travnju je u Belgiji umrlo 14.790 ljudi, znatno više od travanjskog prosjeka od 9000 preminulih, objavilo je Flamansko slobodno sveučilište (VUB) u Bruxellesu.
“Smrtnost u Belgiji je neuobičajeno povećana na razinu bez presedana, posebice između 1. i 12. travnja, dok je samo u jednom danu, 10, travnja, preminulo 639 ljudi”, piše u istraživanju VUB-a.


Znanstvenici su izračunali da je stopa smrtnosti u travnju 2020. bila svega 4 posto manja od stope smrtnosti u travnju 1941, tijekom nacističke okupacije Belgije.


“Travanj 2020. bio je najsmrtonosniji mjesec od Drugog svjetskog rata, kako u apsolutnom brojkama tako i u odnosu na broj stanovnika”, dodaje se u studiji.


Povećana smtrnost u travnju je općenito niža nego u siječnju, veljači i ožujku, tri zimska mjeseca kada uobičajeno hara gripa, no zbog koronavirusa nastala je “izvanredna situacija” koja se nastavila u travnju, pojašnjava Patrick Deboosere, jedan od autora studije.


Povećana smrtnost od 10. ožujka može se gotovo u potpunosti pripisati covidu-19, smatra Deboosere.


Istovremeno, kako je pokazala studija, značajno je pala smrtnost među mladima od 15 do 25 godine jer je zbog mjera karantene pao broj prometnih nesreća.


U Belgiji, zemlji s 11,5 milijuna stanovnika, od virusa SARS-CoV-2 je do sada preminulo 9.080 ljudi, a broj potvrđenih slučajeva zaraze se popeo na 55.559.


Smrtnost od 783,5 ljudi na milijun stanovnika je u Belgiji veća nego u Španjolskoj (591).


Belgija je prva na ljestvici po broju umrlih na milijun stanovnika, a slijede Španjolska, Italija, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Nizozemska, Irska, SAD i Švicarska.