BLOKADA FINSKE I ŠVEDSKE

U Banskim dvorima su sigurni da će ambasador slijediti Vladu, evo zašto

Zlatko Crnčec

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Iz visokih diplomatskih krugova bliskih Vladi može se čuti da nema neke velike zabrinutosti oko toga kako će hrvatski veleposlanik pri NATO-u Mario Nobilo glasovati krajem lipnja na samitu NATO-a u Madridu.ZAGREB – Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da predsjednik Republike Zoran Milanović svojom inicijativom o blokadi ulaska Švedske i Finske u NATO ne želi pomoći BiH Hrvatima, već samo naštetiti njemu i HDZ-u.
– Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Ako neke stranke među hrvatskim strankama u BiH misle da će im prijetnje blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS), oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u, rekao je Plenković.


Sabor će poraziti Milanovića

U Ustavu zaista piše da vanjsku politiku sukreiraju predsjednik i premijer, ali je tu važno da je konkretno provodi Ministarstvo vanjskih poslova. A ono će dati jasan naputak Nobilu da glasa za ulazak dvije skandinavske zemlje u zapadni vojni savez. Usto, u krugovima Vlade smatra se da će najveći poraz za Milanovića biti činjenica da će za ratifikaciju ulaska Švedske i Finske glasati više od dvije trećine saborskih zastupnika, što će Milanoviću radikalno smanjiti politički prostor.

Dodao je da je Milanović izašao s ovom inicijativom »u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi«.
– Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nije poznato. Doveli smo se u poziciju da naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na Vladu? Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo, tako oni misle o nama sada, rekao je Plenković. On je naglasio da ova Milanovićeva inicijativa »nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku«.
– Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. On je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše zemlje partnere u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose strateške odluke da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5. Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša Vlada i diplomacija, za razliku od njega, učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Izbornog zakona i prava Hrvata u BiH, rekao je Plenković.
Iz visokih diplomatskih krugova bliskih Vladi može se čuti da nema neke velike zabrinutosti oko toga kako će hrvatski veleposlanik pri NATO-u Mario Nobilo glasovati krajem lipnja na samitu NATO-a u Madridu. Naime, Milanović je najavio da će pisanim putem od Nobila tražiti da glasa protiv ulaska Švedske i Finske zbog toga jer međunarodna zajednica nije napravila pritisak na bošnjačke političare u BiH da pristanu na promjenu izbornog zakona. S druge strane, Vlada će od Nobila tražiti da glasa za proširenje Saveza.