Svi u šoku

Tuga zbog tragedije u Donjoj Bistri, majka i dijete nađeni mrtvi: “Ne možemo doći k sebi…”

Portal Novi list

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Mrtva tijela 30-godišnje majke i 5-godišnjeg djeteta pronađena su u kući u Donjoj Bistri kod Zaprešića. Policija je utvrdila da se radi o nasilnoj smrtiMrtva tijela majke (30) i djeteta (5) pronađena su u ponedjeljak u kući u Donjoj Bistri kod Zaprešića, izvijestila je policija, ističući da ozljede na leševima upućuju na nasilnu smrt.


Prema prvim policijskim informacijama tijela su pronađena u ponedjeljak oko 12,30 sati u obiteljskoj kući u Donjoj Bistri nakon dojave člana obitelji.


Dodaju da se prema do sada utvrđenom na mjestu zločina i vidljivim ozljedama radi se o nasilnoj smrti majke i djeteta.


Ubojstvo i samoubojstvo?
Prema prvim informacijama, najvjerojatnije je riječ o ubojstvu i samoubojstvu, odnosno sumnja se da je majka ubila dijete, a zatim presudila sebi.


“Svi smo u šoku, čuli smo da je policija našla tijela, ali još ne znamo točno što se dogodilo. U svakom slučaju, ne možemo vjerovati da je naše malo mjesto zadesila takva tragedija”, rekli su za 24 sata susjedi obitelji.


Kako 24 sata neslužbeno doznaju, beživotna tijela navodno je pronašao ženin partner i odmah pozvao policiju.


Do završetka očevida i rezultata obdukcije, koja će se obaviti na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na zagrebačkoj Šalati, istražitelji ne odbacuju nijednu mogućnost o uzroku smrti.


“Ni sanjali nismo…”


Neslužbeno se doznaje kako je korišteno hladno oružje, jer usmrćeni imaju ozljede nanesene nekim oštrim predmetom.


U selu kažu da je bila riječ o mladoj obitelji, koja se u kuću na području Bistre doselila nedavno te su živjeli kao podstanari. Oboje su bili zaposleni, kažu mještani.


“Nikad nije bilo nikakvih problema s njima. Ona se znala požaliti da se ne osjeća dobro, da joj je dosta svega, no to svi govorimo ponekad. Ni sanjali nismo da bi mogla učiniti ovako nešto”, govorili su za 24 sata vidno šokirani susjedi obitelji.


Ministarstvo: Užasnuti smo tragičnim događajem


Policija u obitelji nikad nije intervenirala. O događaju su se oglasili i iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


“Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike užasnuto je tragičnim događajem u Donjoj Bistri. Do sada u obitelji nije bilo postupanja iz domene nasilja u obitelji, no odmah po saznanju nesretnog događaja žurno smo u nadležni Centar za socijalnu skrb uputili upravni nadzor kako bismo ispitali sve okolnosti.


Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti sigurna i zaštićena, ali nažalost događaji poput ovoga pokazuju nam da nije uvijek tako.


Kroz aktivnosti Ministarstva trudimo se djelovati sveobuhvatno – zakonodavno kroz reformu sustava socijalne skrbi te medijski kroz nacionalne kampanje, kojima je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.


Kako bi se osigurala pomoć za žrtve nasilja u obitelji uspostavljena je i besplatna 24-satna telefonska linija 116 006 koja radi i vikendima i blagdanima te koja je zaprimila stotine poziva od svog pokretanja i pomogla brojnim žrtvama.


Odgovornost je svih, od sustava do svakoga od nas pojedinačno, da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ranjive skupine društva – svaki oblik nasilja mora se prijaviti, a žrtvi pomoći. Jedino tako možemo, korak po korak, biti bolje društvo s nultom tolerancijom na nasilje”, poručili su iz ministarstva za N1.