Ratni zločin

Trojica Srba u ratu u BiH zarobljene Hrvate i Bošnjake prisilili da kopaju rovove, pa ih ubili

Hina

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Kao pripadnici Prvog krajiškog korpusa Vojske RS-a u mjestu Oborcima u Donjem Vakufu u središnjoj Bosni 1995. godine ubili su 28 osoba iz Mrkonjić GradaDrugostupanjsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je u četvrtak na po 14 godina zatvora trojicu Srba za ubojstvo 28 zarobljenih Hrvata i Bošnjaka na području Donjeg Vakufa u središnjoj Bosni tijekom ratne 1995. godine.


Prema presudi, Žalbeno vijeće suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu protiv trojice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske Branka Čigoje, Željka Todića i Saše Boškića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Prema detaljima optužnice oni su 13. rujna 1995. godine kao pripadnici Prvog krajiškog korpusa Vojske RS-a u mjestu Oborcima u Donjem Vakufu u središnjoj Bosni ubili 28 osoba iz Mrkonjić Grada od kojih su 24 bili Bošnjaci, a četvorica Hrvati.
Po podacima hrvatskih i bošnjačkih udruženja ubijeni su iz Mrkonjić Grada koje su srpske snage ranije uhitile, a nakon toga ih prisiljavale da kopaju rovove po raznim mjestima.