UPOZORENJE LIJEČNIKA

Trend koji zabrinjava: Sve više teško oboljelih je u dobi od 40 do 50 godina, a nemaju nikakvih komorbiditeta

Hina

Reuters

ReutersZADAR – Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc kazao je u ponedjeljak kako je na covid odjelima u toj zdravstvenoj ustanovi trenutačno 67 pacijenata, svi imaju težak oblik bolesti,  a velik broj njih je u dobi od 40 do 50 godina te ranije nisu imali nikakvih komorbiditeta.


“Broj pacijenata s koronavirusom iz dana u dan raste i trebat ćemo sve više kreveta. Imamo četiri covid odjela, otvarat ćemo još, a u konačnici ćemo cijelu bolnicu pretvoriti u covid bolnicu”, rekao je i dodao kako su zaprimljeni pacijenti između 40 i 50 godina starosti.


Neki pacijenti, kazao je, imaju komorbiditete, a ima i onih koji nemaju nikakve kronične bolesti no razvili su teži oblik covida-19.
“Sada je na respiratoru šestero oboljelih, a budu li brojke rasle, mogli bismo imati više od 15 ljudi na respiratoru, kao što je bilo lani u prosincu. Zadnjih dana to drastično raste, od jutros smo na opservaciju primili 30-ak ljudi”, naglasio je.


Povećan broj zaraženih u Zadarskoj županiji vidljiv je već nekoliko dana, a u posljednja 24 sata od ukupno testiranih 76 posto bilo je pozitivnih na koronavirus. Zbog toga je Županijski stožer Civilne zaštite danas od Nacionalnog stožera zatražio uvođenje dodatnih epidemioloških mjera za Zadarsku županiju koje se, među ostalim, odnose na obvezno korištenje maski za lice na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata kao i zabrana prodaje alkoholnih pića od 20 do 06 sati.