Rasizam u Zagrebu

Tomašević o rasističkom napadu na radnike Rimac Automobila: Napad na ljude zbog druge boje kože napad je na sve nas

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Oštro osuđujem rasistički napad na radnike Rimac Automobila. Nasilju ne smije biti mjesta u našem gradu, pogotovo ne onom motiviranom mržnjom prema onima koji su drukčiji, po bilo kojoj osnovi."Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević oštro je osudio rasistički napad na radnike tvrtke Rimac Automobili. Podsjetimo, vlasnik tvrtke Mate Rimac objavio je na svojoj Facebook stranici da se u Zagrebu dogodio incident rasističkog karaktera.


Rimac je, između ostalog, napisao: “Da li je moguće da se ovo dogodilo u Zagrebu!? Šokiran i tužan sam. Čuo sam se sa dečkima – kažu da su vidjeli grupu mlađih muškaraca koji su počeli sa rasističkim ispadima prema našim stranim kolegama. “Vratite se od kud ste došli, koji k* radite u Hrvatskoj…” uz ostale popratne psovke. Naši zaposlenici su pokušali izbjeći konflikt – prešli su cestu i ubrzali korak ali su ih napadači dostigli i počeli sa fizičkim obračunom. Jedna od stvari koje uvijek ističemo kandidatima koje privlačimo iz cijelog svijeta je da je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj se na strance ne gleda kao građane drugog reda. Ovo je pojedinačni incident grupe neobrazovanih idiota koji, nadam se, neće imati utjecaj na percepciju stranaca koji su došli svoj život graditi u Hrvatskoj. Nadam se da ce policija odraditi svoj posao brzo i efikasno i da ćemo svi skupa shvatiti koliko stranci koji dođu živjeti kod nas doprinose razvoju društva i gospodarstva. Ako nismo u stanju privući strance, nećemo zadržati niti Hrvate.”

Gradonačelnik Zagreba Tomašević reagirao je, također na svojoj Facebook stranici, oštrom osudom napada.


– Oštro osuđujem rasistički napad na radnike Rimac Automobila. Nasilju ne smije biti mjesta u našem gradu, pogotovo ne onom motiviranom mržnjom prema onima koji su drukčiji, po bilo kojoj osnovi. Napad na ljude zbog druge boje kože napad je na sve nas. Zato očekujem da institucije što prije pronađu napadače i kazne ih za ovaj zločin iz mržnje. A Zagreb će, usprkos pojedincima koji mrze, ostati otvoren i gostoljubiv grad, reagirao je gradonačelnik Tomašević.