NAMJEŠTENI NATJEČAJ?

Tomašević o nabavci vozila za zaslužne u Zagrebu: “Mercedesi C klase, BMW-i 3, Audi A4, ovo smrdi iz aviona”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Je li potrebno 151 vozilo za potrebe Gradske uprave? Ovo namještanje javne nabave smrdi iz aviona", naglasio je te obećao da će takve iracionalne troškove srezati, prekinuti "luksuz i raskoš Gradske uprave" i namještanje nabave te tako uštedjeti 600 milijuna kuna.ZAGREB – Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo, Zagreb je naš) u petak je prozvao Gradsku upravu za namještanje javne nabave 151 vozila, ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, te poručio da će zaustaviti neracionalno trošenje gradskog novca.


“Natječaj je raspisan prošle godine i poništen, navodno zbog nepotpune dokumentacije, a zapravo je ponovno raspisan da bi posao dobila tvrtka Viator koja je u zadnje četiri godine dobila 90 posto takvih javnih nabava”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave, na koju je došao biciklom.


Radi se o javnoj nabavi za dnevni najam 151 osobnog vozila za potrebe Gradske uprave i primjer je kako javne nabave funkcioniraju, odnosno ne funkcioniraju u Gradu Zagrebu, istaknuo je. U ovom su natječaju i mercedesi C klase i BMW-i 3, Audio A4, koji nisu srednja klasa vozila za operativno poslovanje, ustvrdio je.
Nedopustivim i bezobraznim je ocijenio da netko takvu javnu nabavu raspisuje manje od dva mjeseca do izbora i nakon zadnje sjednice Gradske skupštine te na taj način preuzima financijske obaveze za buduću vlast. “To se ne radi nigdje, osim u Zagrebu”, poručio je Tomašević.Iznio je i podatak da je zadnje četiri godine vrijednost takvih javnih nabava bila oko 50 milijuna kuna, a 90 posto ih je dobio Viator.


Gradska uprava nabavlja stotine vozila po modelu dnevnog najma u situaciji dok još nije ni počela obnova u gradu Zagrebu opterećenom dugovima, rekao je te istaknuo da je “dnevni najam osobnih vozila najgori model za gradske financije”.


“Je li potrebno 151 vozilo za potrebe Gradske uprave? Ovo namještanje javne nabave smrdi iz aviona”, naglasio je te obećao da će takve iracionalne troškove srezati, prekinuti “luksuz i raskoš Gradske uprave” i namještanje nabave te tako uštedjeti 600 milijuna kuna.


Komentirao je i situaciju oko smjene Olivere Majić čije je čelno mjesto u gradskom Stožeru civilne zaštite preuzela obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je i kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba.


“Ovo mi izgleda kao klasični dupli pas, odnosno asistencija pa gol u maniri pokojnog Bandića. Mislim da i mailovi pokazuju da je Pavičič Vukičević znala za epidemiološke mjere, a onda se pojavila kao spasitelj. Dobro je naučila zanat uz Milana Bandića. To pokazuje kontinuitet gradske politike ako se izabere ta opcija na izborima”, poručio je Tomašević.