SVE za NJU

“To nisu samo ženske stvari”: Zdravstvena akcija o prevenciji raka privukla mnoštvo građana

Hina

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena, što je četiri posto od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene.ZAGREB – Na Bundeku je u subotu održana javnozdravstvena akcija “To nisu samo ženske stvari” kojom udruga SVE za NJU svakog svibnja skreće pozornost na važnost prevencije i pravovremenog uočavanja simptoma raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog raka od kojeg godišnje umire oko 350 žena.


Akcija se provodi petu godinu zaredom uz potporu Europske koalicije za borbu protiv raka jajnika, čiji je Udruga član.


Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, koji je obilježen 8. svibnja, organizator je i danas skrenuo pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.
Cilj akcije je potaknuti žene na redovite kontrolne preglede, zdraviji način života i tjelovježbu te naglasiti važnost podrške oboljelima.


Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena, što je četiri posto od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene.


Čak devet od deset žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te više od 60 posto žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika.


Unatoč značajnom napretku u liječenju ove bolesti rano otkrivanje je i dalje ključno za dobre ishode liječenja.


U sklopu javnozdravstvene akcije održana je utrka na 800 metara te na četiri kilometra, kako bi se na simboličan način skrenula pozornost na važnost tjelesne aktivnosti u zaštiti zdravlja.


Među sudionicima su bile žene i muškarci, članovi klubova, članovi obitelji, prijatelji oboljelih, prijatelji Udruge, liječnici, oboljele žene i članice Udruge.


Svi su sudionici dobili edukativni letak s najosnovnijom korisnim informacijama, a prihod od uplaćenih startnina bit će usmjeren za provedbu programa Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.