PROMOCIJA PULS

Tko je kriv za sukob navijača i policije? Većina građana misli da je kriva Torcida, osim u Dalmaciji

P. N.

Foto Pixsell/PIXSELL

Foto Pixsell/PIXSELL

Kada se gleda po regijama osim u Dalmaciji - većina ispitanika (oko 50 posto) smatra da su glavni krivci Torcidaši. A Dalmatinci - njih više od četvrtine (27,2 posto) - krivca vide u Nogometnom savezu.Ekskluzivno istraživanje za RTL provela je Promocija Plus, a građani su odgovarali na pitanja vezana uz navijačke sukobe s policijom na autocesti.


Tko je kriv za nerede koji su se dogodili između navijača Hajduka i policije na odmorištu Desinec na A1 i je li reakcija policije bila opravdana – mišljenja su podijeljena, a što kažu građani?


Koji su uzroci navijačkog nasilja?


Za trećinu to je nedostatak kućnog odgoja (33,1 posto). Potreba da se dokažu sebi kao i pripadnost klubu kroz huliganske nerede navodi nešto više od 14 posto ispitanika. Da je uzrok kriza i urušavanje društvenih vrijednosti razlog nereda – smatra oko 11 posto, a potom slijede rivalstvo klubova (8,8 posto), frustracija vlastitom egzistencijom (6,3 posto).


A tko je glavni krivac za nerede na autocesti koja je bila zatvorena 12 sati?


Najviše ispitanika – gotovo polovica – smatra da su to navijači Hajduka (46,6 posto) – zbog zaustavljanja prometa i napada na policiju. Drugi najčešći odgovor glasi – Hrvatski nogometni savez (16,8 posto), potom Uprava Dinama jer Torcidi nije dozvoljen transparent na Maksimiru (11 posto), a tek onda policija i to zbog loše sigurnosne procjene, premalo policajaca i slabe opreme (7,2 posto).Zanimljivo – Kada se gleda po regijama osim u Dalmaciji – većina ispitanika (oko 50 posto) smatra da su glavni krivci Torcidaši. A Dalmatinci – njih više od četvrtine (27,2 posto) – krivca vide u Nogometnom savezu.


A je li reakcija policije koja je upotrijebila oružje opravdana?


Potpuno ili djelomično opravdana je za više od 56 posto ispitanih. Kada se podaci zbroje – više od trećine (34,9 posto) smatra policijsko korištenje oružja potpuno ili uglavnom neopravdano.