Kaos

Tisuće na ulicama u Armeniji nakon što je premijer optužio vojsku za pokušaj puča

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nikol Pašinjan (45) suočen je s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godineTisuće Armenaca izašlo je na ulice Erevana u četvrtak nakon što je premijer Nikol Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča.


Rusija, armenski saveznik s vojnom bazom u toj zemlji, objavila je da je zabrinuta zbog napetosti u bivšoj sovjetskoj republici i pozvala na smirenje situacije u skladu s ustavom.


Pašinjan (45) suočen je s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine. On je pod pritiskom oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. studenoga i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.
Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u svibnju 2018. i odbija odstupiti unatoč prosvjedima oporbe. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati sigurnost zemlje.


U četvrtak ga je i armenska vojska pozvala da odstupi.


“Neučinkovito vodstvo trenutačnih vlasti i ozbiljne pogreške u vanjskoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa”, priopćila je vojska.


Vojska je osudila smjenu pomoćnika generala Gaspariana i opisala taj potez “neodgovornim, neutemeljenim i štetnim za državu”.


Dvojica bivših predsjednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su Armence da daju svoju podršku vojsci. Ne zna se još je li vojska spremna upotrijebiti silu i tako podržati svoj poziv za ostavkom Pašinjana. Pašinjan je pozvao svoje pristaše da se okupe u središtu prijestolnice Erevan. Obratio se naciji putem prijenosa uživo na Facebooku.


“Već smo prolili dovoljno krvi”


“Sad je najvažnije zadržati vlast u rukama ljudi jer smatram da je ovo što se događa vojni udar”, rekao je Pašinjan.


Tada se pojavio sa svojom suprugom, sinom i kćeri ispred zgrade vlade gdje se okupilo nekoliko tisuća njegovih pristaša. Poručio je da je ključno izbjegavati sukobe unatoč rastućim napetostima.


“Nemamo neprijatelje u Armeniji. Imamo samo braću i sestre”, dodao je premijer.


Nekoliko tisuća oporbenih pristaša organiziralo je protivnički prosvjed na drugoj lokaciji u prijestolnici. Gomila je skandirala i pljeskala kad je borbeni avion preletio iznad njih, objavila je ruska novinska agencija RIA.


Arajik Harutjunjan, predsjednik enklave Nagorno Karabah, ponudio se za posrednika između Pašinjana i glavnog stožera.


“Već smo prolili dovoljno krvi. Vrijeme je da prevladamo krize i krenemo dalje”, rekao je.


Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je armenskom kolegi u telefonskom razgovoru da Moskva krizu smatra unutarnjim pitanjem Armenije, ali se nada da će se ono riješiti mirnim putem, priopćilo je rusk