FRANE BARBARIĆ

Teške optužbe na račun šefa HEP-a: ‘Kvarner zagađuje lož uljem, a Dalmaciju bespravnom gradnjom’

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

"Mjesecima se šutjelo da bi sada nonšalantno HEP i Frane Barbarić rekli da će HEP platiti troškove tog nečuvenog ekocida", rekao je TroskotZAGREB – Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot prozvao je u četvrtak HEP zbog onečišćenje Kvarnera, neobnavljanja proizvodnje i uvoza skupe električne energije, a predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića da bespravno gradi vilu na Hvaru.


 


„Kao što Frane Barbarić onečišćuje Kvarner lož uljem, tako uništava hvarske uvale svojom bespravnom gradnjom. Prije nekoliko dana HEP je priznao odgovornost za ispušteno lož ulje u more pored Kostrene, što je katastrofa koju su, nažalost, očekivali i najavljivali energetski stručnjaci, ali i ekološki aktivisti”, izjavio je Troskot u Hrvatskom saboru.
Time se referirao na slučaj curenja loživog ulja u području industrijske zone Urinj, u neposrednoj blizini termoelektrane Rijeka, u studenom prošle godine


“Mjesecima se šutjelo da bi sada nonšalantno HEP i Frane Barbarić rekli da će HEP platiti troškove tog nečuvenog ekocida”, rekao je Troskot


Onečišćenje kvarnerskog zaljeva nije bila jedina kritika koju je Troskot uputio HEP-u. To državno poduzeće, smatra, ne obnavlja postojeću proizvodnju, ne izgrađuje nove vjetroelektrane i sunčane elektrane, a, s druge strane, po skupim cijenama uvozi električnu energiju iz inozemstva.


“HEP je imao ponudu velike europske elektroprivrede, francuskog EDF-a koja je bila zainteresirana za ‘brownfield’ investiciju na temelju koje bi se izgradila hibridna termoelektrana na ekološki čisti plin zajedno s foto-naponom i baterijom. Mogli smo proizvoditi vlastitu električnu energiju i višak električne energije izvoziti na međunarodno tržište električne energije”, ustvrdio je.


Predsjednika Uprave HEP-a prozvao je i za bespravnu gradnju u hvarskoj uvali te dodao da bi njegova vila s bazenom trebala biti srušena, kao što su srušeni bespravno izgrađeni objekti u Istri.


“Na području Rovinja, Umaga i Ližnjana do temelja je srušeno 14 kuća u samo 10 dana, što znači da se bespravna građevina može srušiti u istom danu. Tražimo isti tretman i za Plenkovićevog štićenika, Franu Barbarića i njegovu bespravno izgrađenu vilu”, rekao je Mostov zastupnik.