zagađena životna sredina

Zrak u Sarajevu opasan za zdravlje ljudi. Zrak lošiji samo u zabačenim industrijskim područjima Kine

Hina

foto: Armin Durgut/PIXSELL

foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zrak u Sarajevu je od početka tjedna bio u kategoriji nezdravog i vrlo nezdravog, da bi koncentracija štetnih tvari u petak dosegnula ovosezonski zimski maksimum.SARAJEVO – Sarajevo se danas našlo na vrhu popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu koje je opasno za zdravlje stanovnika u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.


Prema podacima na stranici AQ Air, indeks onečišćenja zraka u Sarajevu bio je 311, odnosno u ljubičastoj kategoriji. To znači da je koncentracija čestica prašine PM 2,5 bila 52, 5 puta iznad dopuštene razine koju propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.


Po mrežnoj stranici World Air Quality Index, zrak lošije kvalitete samo u nekim zabačenim industrijskim područjima Kine i u ruskom sibirskom gradu Novokuznjecku.
Zrak u Sarajevu je od početka tjedna bio u kategoriji nezdravog i vrlo nezdravog, da bi koncentracija štetnih tvari u petak dosegnula ovosezonski zimski maksimum.


Stanovnicima se preporučuje da ako nije nužno ne izlaze iz zatvorenih prostora i da nose zaštitne maske koje mogu spriječiti ulazak čestica prašine u pluća.


Zimsko onečišćenje zraka desetljećima je kronični problem Sarajeva, smještenog u kotlini, a glavni uzrok su veliki broj automobila i grijanje na kruta goriva.