AstraZeneca

Znanstvenici s Oxforda pripremaju verzije cjepiva protiv novih sojeva covida

Hina

Reuters

Reuters

Glasnogovornik Oxforda rekao je da sveučilište pažljivo procjenjuje učinak novih inačica virusa na imunitet koji daje cjepivo kao i da procjenjuje postupke nužne za brzi razvoj prilagođenog cjepiva protiv covida-19 u slučaju potrebe.Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svog cjepiva u borbi protiv zaraznijih sojeva covida-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, izvijestio je britanski list Telegraph u srijedu.


Tim koji stoji iza cjepiva Oxforda i AstraZenece provodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija cjepiva, objavio je list pozivajući se na potvrdu Sveučilišta u Oxfordu.


Znanstvenici procjenjuju koliko brzo bi mogli prilagoditi cjepivo utemeljeno na ChAdOx (“Čimpanzin adenovirus Oxford jedan”), navodi se u izvješću.
Glasnogovornik Oxforda rekao je da sveučilište pažljivo procjenjuje učinak novih inačica virusa na imunitet koji daje cjepivo kao i da procjenjuje postupke nužne za brzi razvoj prilagođenog cjepiva protiv covida-19 u slučaju potrebe.


Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da cjepivo Pfizera i BioNTecha vjerojatno djeluje protiv britanskog soja koji se širi svijetom.


BioNTech je priopćio da planira objaviti detaljniju analizu vjerojatnog učinka svog cjepiva na južnoafričku inačicu koronavirusa u roku od nekoliko dana.


AstraZeneca, Moderna i CureVac također provjeravaju pružaju li njihova cjepiva zaštitu protiv zaraznijih sojeva.