Borbeni osmi mart

ŽENSKI OTPOR Pakistanke koje su prosvjedovale za svoja prava rulja je zasula kamenjem

Hina

foto: REUTERS/Waseem Khan

foto: REUTERS/Waseem Khan

U društvu u kojemu vladaju muškarci i gdje žene još ubijaju hitcima iz vatrenog oružja i nožem, dave ih, kamenuju i spaljuju zbog "povrede časti" svoje obitelji, rijetki prosvjedni skupovi za ženska prava uglavnom su bili loše primljeni.ISLAMABAD – Tisuće žena uputile su danas u Islamabadu izazov pakistanskom krajnje patrijarhalnom društvu prosvjedujući za svoja prava. Ponegdje su zbog toga zasipane kamenjem.


Istodobno su na drugom prosvjedu sudjelovale žene u burkama tražeći “pravo da žive po šerijatu”.


U društvu u kojemu vladaju muškarci i gdje žene još ubijaju hitcima iz vatrenog oružja i nožem, dave ih, kamenuju i spaljuju zbog “povrede časti” svoje obitelji, rijetki prosvjedni skupovi za ženska prava uglavnom su bili loše primljeni.
U Islamabadu su konzervativci bacali štapove i kamenje na prosvjednice, ozlijedivši neke među njima i nagnavši druge da se sklone do dolaska policije.


Prosvjed se završio u parku, nasuprot skupu “antifeministkinja” koji su organizirali islamisti, a razdvajala ih je tek krhka ograda i policijski kordon.


“Ženu u Pakistanu smatraju vlasništvom muškarca”, rekla je za francusku novinsku agenciju prosvjednica Tahira Maryum (55).


U Sukkuu, na jugu, žene su se okupile blizu rijeke Inda kako bi prosvjedovale. U toj se rijeci nerijetko nađu tijela žena ubijenih radi “časti”.


Predstavnici oporbe su u zadnje vrijeme pokušavali zabraniti prosvjedne skupove, a jedna vjerska politička stranka upozorila je da će ih “po svaku cijenu” spriječiti.


U susjednom Afganistanu na ulice je izašla tek šačica žena.