Blue Origin

“Zemlja je sitna i krhka, a mi joj nanosimo štetu”: Bezos zapanjen nakon leta u svemir

Hina

REUTERS

REUTERS

Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk ( 82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18)Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je “zapanjila ljepota i krhkost” Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda njegove kompanije Blue Origin.


“Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem”, izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometra visine.


Zemlja je “sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu”, rekao je Jeff Bezos. “Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka”.
Bilo je to prvo svemirsko putovanje s posadom Blue Origina i prvo s putnikom koji je platio put, što otvara novu etapu industrije svemirskog turizma.


Svemirski brod New Shepard, na čijem vrhu se nalazila kapsula s Jeffom Bezosom i tri putnika, poletio je u utorak ujutro iz pustinje u Teksasu.


Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk ( 82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18). Wally Funk i on su postali najstariji, odnosno najmlađi astronauti u povijesti.


Kada se kapsula odvojila od potisnika, proveli su nekoliko minuta na visini od 107 km iznad međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira.


“Uživala sam u svakoj minuti, samo bih željela da je trajalo dulje”, rekla je Wally Funk i dodala da “ne može dočekati povratak u svemir”.