Ukrajinski predsjednik

Zelenskom u Londonu obećana obuka ukrajinskih pilota na NATO-ovim zrakoplovima

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ukrajinske zračne snage i marinci bit će prvi put uključeni u britanski program obukeUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je u srijedu Veliku Britaniju gdje mu je obećano da će ukrajinskim pilotima biti omogućena obuka na NATO-ovim borbenim zrakoplovima, što je velik simboličan korak u zapadnoj potpori Kijevu.


London je bio prva postaja njegova tek drugog putovanja u inozemstvo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.


Europski diplomat rekao je da će Zelenskij u četvrtak posjetiti Bruxelles gdje će se održati samit EU-a.
“Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je među prvima koji su priskočili Ukrajini u pomoć. A danas sam ja u Londonu kako bih osobno zahvalio britanskom narodu na njegovoj potpori i premijeru Rishiju Sunaku na njegovu vodstvu”, objavio je Zelenskij na društvenim medijima, ispod fotografije s britanskim premijerom na zračnoj luci Stansted.


Zelenskij bi se trebao sastati i s britanskim kraljem Karlom III., obratiti britanskom parlamentu i posjetiti ukrajinske vojnike na obuci u Britaniji.


“Posjet Ujedinjenom Kraljevstvu predsjednika Zelenskija dokaz je hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje i dokaz neraskidiva prijateljstva između naših dviju zemalja”, priopćio je Sunak.


Sunakov ured najavio je dodatne sankcije Rusiji te planove da se ubrza slanje vojne opreme Kijevu.


Ukrajinske zračne snage i marinci bit će prvi put uključeni u britanski program obuke.


“Obuka će osigurati da piloti mogu letjeti na sofisticiranim borbenim zrakoplovima NATO-ovog standarda u budućnosti”, navodi se u priopćenju.


To je važan korak u zapadnoj potpori Ukrajini jer se zapadne države za sada suzdržavaju od slanja borbenih zrakoplova i drugog oružja koje može gađati duboko u ruski teritorij.


Nije poznato kada će se obuka održati, a britanski dužnosnici rekli su da poduka pilota za upravljanje britanskim zrakoplovima traje godinama.


No prvo obećanje u tom smislu znak je potpore dugoročnim sigurnosnim odnosima s Kijevom i moglo bi otvoriti put slanju savezničkih zrakoplova.


Britanija je prošli mjesec prva na Zapadu obećala Kijevu tenkove. Ponudila ih je samo 14, no u roku od dva tjedna SAD i drugi europski saveznici obećali su još desetke, okončavši dugotrajnu raspravu o tom pitanju.


Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli mjesec da Washington neće slati američke zrakoplove F-16 Ukrajini, a britanski dužnosnici rekli su da je za britanske zrakoplove potrebna preduga obuka da bi sada bili korisni.


No Francuska i Poljska ostavile su otvorenom mogućnost slanja zrakoplova u sklopu zajedničke savezničke odluke.