Ukrajinski predsjednik

Zelenskij poručuje da ima odgovor na ruski plinski rat s Europom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Komentirao je najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u ponedjeljak Europu da na “plinski rat” koji vodi Rusija “odgovori” proširenjem europskih sankcija Moskvi.


“Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala”, rekao je Zelenskij u dnevnoj video poruci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.


Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija.


“Nije ih briga kako će se patiti”
Njemačka i Kanada su se poslije dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena.


“Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će se patiti – od gladi zbog blokade luka, do smrzavanja na zimu, siromaštva … i okupacije. To su samo različite vrste terora”, istaknuo je ukrajinski predsjednik.


“Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije”, zaključio je.


Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu.


Plinovod Sjeverni tok koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora, strateški je važan za opskrbu plinom Europe koja je veoma ovisna o ruskim energentima.


Smijenio zapovjednika u istočnoj Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij smijenio je najvišeg vojnog zapovjednika u istočnoj Ukrajini nakon velikih teritorijalnih gubitaka od Rusije.


Zelenskij je dekretom smijenio Grihorija Halahana te na njegovo mjesto imenovao Viktora Horenka.


General bojnik Halahan vodio je snage za specijalne operacije u regijama Donjecka i Luhanska od kolovoza 2020.


Nakon ruske invazije 24. veljače Ukrajina je potpuno izgubila kontrolu nad regijom Luhansk, a ruske snage zauzele su oko 50 posto susjedne regije Donjeck . Prije 24. veljače proruski separatisti su nadzirali nešto manje od 30 posto teritorija Donjecka.


Zelenskij se nedavno požalio da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 posto teritorija Ukrajine.


Glavni stožer u Kijevu je u međuvremenu izvijestio da su ruske postrojbe postigle uspjehe u elektrani na ugljen Vuhlehirsk u Donjecku, koju su napadali danima.


Na obližnjoj fronti, međutim, ruski napadi u smjeru gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, rekla je ukrajinska vojska.