Ukrajina

Zelenskij: “Činjenica da je Putin ubio Prigožina ukazuje na njegovu slabost”

Hina

Volodimir Zelenskij / Reuters

Volodimir Zelenskij / Reuters

“Činjenica da je ubio Prigožina - to je barem informacija koju svi imamo, a ne neka druga -  također govori o njegovoj racionalnosti i o tome da je slab”, rekao je ZelenskijUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da ruski čelnik Vladimir Putin stoji iza smrti vođe pobunjenih plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je prošli mjesec poginuo u nerazjašnjenoj zrakoplovnoj nesreći s glavnim suradnicima.


Zelenskij, koji tvrdnju nije potkrijepio dokazima, dao je usputni komentar na konferenciji u Kijevu kada mu je postavljeno pitanje o ruskom predsjedniku.


“Činjenica da je ubio Prigožina – to je barem informacija koju svi imamo, a ne neka druga –  također govori o njegovoj racionalnosti i o tome da je slab”, rekao je Zelenskij.
Kremlj kaže da će se ispitati svi mogući uzroci nesreće, uključujući mogućnost ubojstva.


Tvrdnju da je Putin naredio da se ubiju Prigožin i njegovi ljudi nazvao je “apsolutnom laži”.


Prigožin je ovo ljeto predvodio kratku pobunu u Rusiji koja je predstavljala najveći izazov Putinovoj vladavini otkako je došao na vlast 1999.


To je potaknulo čelnika Kremlja da optuži njezine aktere za “izdaju” i “ubod nožem u leđa”.


Mnogi Putinovi kritičari umrli su pod nejasnim okolnostima tijekom njegove 23 godine na vlasti ili su za dlaku izbjegli smrt.