UKrajinski predsjednik

Zelenskij čelnicima NATO-a: Rusija želi diktirati svjetski poredak

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Istaknuo je da se Rusija ne želi zaustaviti na osvajanu južne Ukrajine ili Donbasa, nego da želi ići dalje.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je u srijedu od čelnika NATO-a financijsku i oružanu pomoć kako bi se njegova zemlja suprotstavila Rusiji koja želi diktirati svjetski poredak.


Zelenskij je u obraćanju video-vezom čelnicima država članica NATO-a koji su se okupili u Madridu posebno istaknuo potrebu za suvremenim topničkim sustavima.


“Da bismo prekinuli prevlast ruskog topništva, što je značajna prednost, potrebno nam je puno više ovih modernih sustava, modernog topništva”, rekao je Zelenskij.
Dodao je da Ukrajini treba oko pet milijardi dolara mjesečno za obranu.


Zelenskij je istaknuo da Rusija nije pokrenula rat samo da bi pokorila Ukrajinu nego da “diktira uvjete u Europi i diktira budući svjetski poredak”.


Upozorio je da bi sljedeće godine situacija mogla biti još gora ne samo za Ukrajinu ako njegova zemlja ne dobije odgovarajuću pomoć.


Istaknuo je da se Rusija ne želi zaustaviti na osvajanu južne Ukrajine ili Donbasa, nego da želi ići dalje.


“Želi apsorbirati grad po grad u Europi, u zemljama koje Rusija smatra svojim vlasništvom, a ne neovisnim državama. Pitanje je tko je sljedeći – Moldavija, baltičke države, Poljska?”, istaknuo je ukrajinski predsjednik.