Nastavilo padati

Zbog snažne mećave prekinut promet u Madridu, odgođena rukometna utakmica Hrvatske i Španjolske

Hina

Reuters

Reuters

Madrid i okolicu sa 6,6 milijuna stanovnika u petak navečer je pogodila snježna mećava zadnji put zabilježena 1971. godineSnijeg nošen hladnim vjetrom nastavio je u subotu padati u Madridu zbog čega će tamošnji aerodrom ostati zatvoren tijekom čitavog dana, a zbog mećave koja je pogodila veliki dio Španjolske promet je otežan ili prekinut na oko 480 prometnica diljem zemlje.


Madrid i okolicu sa 6,6 milijuna stanovnika u petak navečer je pogodila snježna mećava zadnji put zabilježena 1971. godine. Ulice su zatrpane snijegom i automobili u najvećem dijelu grada ne voze jer nema ralica. Stotine vozila, uključujući gradske autobuse, ostale su blokirane u snijegu. Vlakovi ne voze u Madrid niti iz njega.


Zbog slabe vidljivosti i snijega otkazane su sve operacije u zračnoj luci Adolfo Suárez Madrid-Barajas tijekom čitavog dana, izvijestio je operater aerodroma AENA. Zbog toga ondje nije mogla sletjeti hrvatska rukometna reprezentacija koja je u subotu u 18 sati trebela igrati utakmicu sa Španjolskom. Čarter let Croatia Airlinesa nije poletio iz Zagreba. U Madridu je odgođena i utakmica španjolskog nogometnog prvenstva između Atlético Madrida i Athletic Bilbaa jer gosti iz Baskije također nisu mogli doputovati. Snijeg je padao čitavu noć.
U glavnom gradu su zatvoreni parkovi zbog opasnosti od padanja drveća. Mnogi stanovnici zatečeni su količinom snijega te nemaju lopate za čišćenje ulica, a također niti prikladnu odjeću za boravak na otvorenom. Zime u Madridu su obično suhe i bez padalina. Snijeg je zadnji put padao prije 10 godina.


Gradski autobusi ne voze, a vojska pomaže izvući vozila zarobljena u snijegu. Tijekom noći je u Madridu oslobođeno 1.000 vozila, izvijestila je služba za hitne intervencije preko Twittera. Ispred bolnica deseci ljudi pokušavaju prokrčiti prilaze.
Državna meteorološka služba u petak je aktivirala maksimalnu uzbunu procijenivši kako bi moglo napadati 20 centimetara snijega.


Hrvatski rukometaši nisu u petak ujutro otputovali u Madrid na utakmicu 3. kola EHF EURO kupa sa Španjolskom, jer je zbog snježnog nevremena zatvorena madridska zračna luka Barajas, pa je u dogovoru s Europskom rukometnom federacijom i domaćinom utakmica odgođena, priopćili su u subotu ujutro iz Hrvatskog rukometnog saveza (HRS).


Dvoboj Španjolske i Hrvatske trebao je biti odigran večeras, s početkom u 18 sati, u WiZink Centru.


“Premda je hrvatska rukometna reprezentacija rano jutros bila spremna za putovanje, tijekom doručka, u dogovoru sa EHF-om i Španjolskim rukometnom federacijom, donesena je odluka da se susret odgađa”, priopćili su iz Hrvatskog rukometnog saveza.


Madrid i okolicu je pogodila snježna oluja Filomena, a takvi vremenski uvjeti u španjolskoj prijestolnici nisu zabilježeni još od 1971. godine. Prema posljednjim informacijama mnoge ulice su neprohodne, jer ralice praktički ne postoje i cijeli promet je u kolapsu. Gradska policija pozvala je stanovnike Madrida da ostanu kod kuće i  ne izlaze bez prijeke potrebe.


“Naša rukometna reprezentacija tako je  promijenila svoj raspored i prilagodila ga novim okolnostima. Igrači su vraćeni u sobe na spavanje, a poslijepodne je planiran trening”, stoji u priopćenju HRS-a


Hrvatski rukometaši će se nastaviti pripremati u Zagrebu do 12. siječnja, kad će otputovati u Egipat koji je domaćin Svjetskog prvenstva. U prvom dijelu natjecanja Hrvatska se nalazi u skupini s Japanom, Angolom i Katarom, a izabranici Line Červara će prvu utakmicu odigrati u petak, 15. siječnja, od 18 sati protiv Japana.