Sebastian Kurz

Zbog skandala Slobodarske stranke prijevremeni izbori u Austriji: ‘Štete ugledu naše zemlje’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBERLIN/BEČ Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) je u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u »najkraćem mogućem roku«.


»Trenutno ne vidim ni jednu stranku s kojom bi OeVP mogao nastaviti rad vlade i zato ću predsjednika Alexandera van der Bellena zamoliti da u najkraćem mogućem roku raspiše nove izbore«, rekao je Kurz u Beču u subotu navečer.


Van der Bellen je prihvatio prijedlog Sebastian Kurza te najavio da će u nedjelju s kancelarom razgovarati o daljnjim koracima.
»Povjerenje u vladu mora biti ponovno uspostavljeno. Ono čemu svjedočimo posljednja 24 sata je sramotno. To nije Austrija«, rekao je Van der Bellen u izjavi koja je uslijedila nakon Kurzove.


Kurz je objasnio da je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom, te naglasio da je unatoč kritikama tog poteza vlada otad napravila značajne korake i na tome se zahvalio svim članovima kabineta.


»Ono što smo htjeli kada smo prije dvije godine raspustili koaliciju sa socijaldemokratima je izlazak iz paralize u kojoj se zemlja nalazila i mislim da smo u tome uspjeli«, rekao je Kurz.


On je istodobno objasnio da je po cijenu uspješnog rada vlade sa slobodnjacima često morao »progutati« mnoge skandale uglavnom vezane uz bliskost FPOe-a s desnim ekstremistima.


»Posljednji skandal s videom snimljenim na Ibizi je kap koja je prelila čašu. Rad s FPOe-om više nije moguć. Ova stranka šteti ugledu naše zemlje«, rekao je Kurz.


On je objasnio da zamjena sadašnjeg koalicijskog partnera nekim drugim trenutno nije moguća kako zbog nedostatne većine tako i zbog političkih razlika pa su stoga novi izbori jedini izlaz.


»Ja želim nastaviti s radom uz jasnu podršku građana«, rekao je Kurz.


Austrijski vicekancelar i dosadašnji predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache u subotu ujutro je podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.


Ovo je druga vlada za redom koja je prekinula rad prije završetka izbornog razdoblja. Posljednja narodnjačko-socijaldemokratska vlada raspala se prije dvije godine zbog neslaganja koalicijskih partnera i na inicijativu netom izabranog predsjednika OeVP-a Sebastiana Kurza.


Nakon ostavke Strachea pred zgradom vlade u Beču nekoliko tisuća građana je prosvjedovalo tražeći nove izbore.