Civitavecchia

Zbog koronavirusa na kruzeru blizu Rima blokirano 7000 ljudi, među njima najmanje dvoje Hrvata

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Liječnik na kruzeru Costa Smeralda je javio rano u četvrtak talijanskim lučkim vlastima da se na brodu nalazi kineski par i da žena ima sumnjive simptome kašlja i visoke vrućice. Costa Crociera je u priopćenju potvrdila da je aktivirala sanitarni protokol zbog jednog sumnjivog slučaja turistice iz Macaa na Costi Smeraldi. Žena ima 54 godine i stavljena je u izolaciju, kao i njezin partner.CIVITAVECCHIA – Oko 7000 osoba, od kojih oko 6000 putnika, blokirano je na kruzeru u luci Civitavecchia blizu Rima zbog dva slučaja sumnjiva na koronavirus, doznaje se u četvrtak od zdravstvenih vlasti i kompanije Costa Crociera.


“Rano ujutro nas je pozvalo Ministarstvo zdravlja i poslali smo na brod tri liječnika da uzmu uzorke”, rekla je glasnogovornica zdravstvenog centra Civitavecchie. Glasnogovornik Costa Crociere je potvrdio agenciji France presse da se na brodu nalazi oko 6000 putnika, dok su ostali članovi posade.


Uzroci će biti analizirani u rimskoj bolnici za zarazne bolesti Spallanzani, a rezultati bi trebali biti poznati poslijepodne.
Liječnik na kruzeru Costa Smeralda je javio rano u četvrtak talijanskim lučkim vlastima da se na brodu nalazi kineski par i da žena ima sumnjive simptome kašlja i visoke vrućice. Costa Crociera je u priopćenju potvrdila da je aktivirala sanitarni protokol zbog jednog sumnjivog slučaja turistice iz Macaa na Costi Smeraldi. Žena ima 54 godine i stavljena je u izolaciju, kao i njezin partner.


Par je stigao u Milano 25. siječnja iz Hong Konga, zatim se ukrcao na brod u Savoni, kojim je putovao u Barcelonu i Marseille, prenose talijanski mediji. Costa Smeralda je u četvrtak ujutro stigla u Civitavecchiu iz Palma de Mallorce na tjedno krstarenje po Sredozemlju, navodi Costa.


Do sada su svi analizirani sumnjivi slučajevi bili negativni. Talijanski zdravstveni sustav je spreman za slučaj zaraze novim koronavirusom, izjavio je u četvrtak novinarima predsjednik instituta zdravstva Silvio Brusaferro.


Kako se neslužbeno doznaje, na brodu se nalazi i najmanje dvoje hrvatskih državljana.


U Puli nema zaraze


U isto vrijeme, ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić otklonila je u četvrtak sumnje i ustvrdila kako se u slučaju kineske turistkinje koja je od jučer smještena u bolnici ne radi o pacijentici s koronavirusom nego s običnim respiratornim simptomima.


“Cijeli sustav organiziranja i provjeravanja simptoma i funkcioniranja zdravstvenih institucija u Istri je jako dobro organiziran. Mi smo u redovitoj komunikaciji, ali u situacijama poput ove, on je i pojačan”, kazala je ravnateljica Hrstić na izvanrednoj konferenciji za novinare.


Dodala je kako je kineska pacijentica koja je na proputovanju iz Moskve, Zagreba, Rijeke stigla u Pulu u srijedu osjetila temperaturu i respiratorne tegobe te je pregledana u odjelu za zarazne bolesti. Po kliničkoj slici i osnovnim laboratorijskim pretragama isključeno je da se radi o koronavirusu.


“Zadržana je u bolnici radi opservacije i nezgodne situacije oko njenog smještaja. Do danas je klinički stabilno, bez temperature i respiratornih tegoba no i dalje je smještena u bolnici ne zbog zdravstvenog stanja nego iz razloga što joj treba organizirati smještaj”, naglasila je dr. Hrstić.


Istaknula je kako nema nikakvog razloga za paniku i strah za stanovništvo.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije epidemiolog Aleksandar Stojanović podsjetio je kako postoji određeni protokol koji se odnosi na epidemiološke indikacije odnosno na osobe koje podlježu nekom nadzoru.


“U ovom slučaju ta osoba nije bila epidemiološki interesantna jer po svim sadašnjim kriterijima koji su važeći po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije isključivo osobe koje dolaze iz dvije pokrajine gdje se pojavila sama bolest su epidemiološki interesantne. Dakle radi se o osobama koje su izravno dokazane da su bile u kontaktu s oboljelom osobom”, istaknuo je dr. Stojanović.


Dodao je kako na županijskim razinama za sada ne postoji nikakva potreba za osnivanjem nekih kriznih stožera.