Interventna mjera

Zbog kaosa na aerodromima, Njemačka uvozi tisuće stranih radnika

Hina

REUTERS

REUTERS

Zračne luke diljem Europe, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog covida-19Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka djelatnika u njemačkim zračnim lukama kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutarnjih poslova, prometa i rada.


Zračne luke diljem Europe, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog covida-19.


Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na sigurnosnu provjeru u zračnoj luci u Duesseldorfu ranije ovog tjedna pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao kaos tijekom turističke sezone.
Ministarstva unutarnjih poslova, rada i prometa započet će zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili u njemačkim zračnim lukama, napisao je Bild, dodavši da u zračnim lukama postoji manjak od 2000 do 3000 tisuće zaposlenika.


Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalificiranih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od srpnja.


Ministar rada Hubertus Heil je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaće sukladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.


“Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja”, rekao je Heil, prema Bildu.


Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plaća od uobičajenih na nekom tržištu rada.