Odaziv 25,25%

Završen referendum o promjeni Ustava u Srbiji, izlaznost manja od očekivane

Hina

Reuters

Reuters

Prema izvješću Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) po presjeku od 18 sati na referendum je izišlo 25,25 posto od oko 6,51 milijun biračaReferendum o ustavnim promjenama u svrhu provedbe pravosudne reforme i usklađivanja domaćeg s europskim zakonodavstvom završen je u nedjelju u Srbiji zatvaranjem biračkih mjesta u 20 sati, a izlaznost je osjetno manja od očekivane.


Prema izvješću Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) po presjeku od 18 sati na referendum je izišlo 25,25 posto od oko 6,51 milijun birača.


Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ima podatke do 19 sati i tvrdi da je glasalo 27,6 posto upisanih birača.
Ta organizacija akreditirani je domaći promatrač i s više od 800 aktivista pratila je proces glasanja o promjeni Ustava.


Prema službenim procjenama RIK-a, prognozirana izlaznost je od 31 do 33 posto, a prvi preliminarni službeni podaci o izlaznosti očekuju se poslije 22 sata.


Do kraja večeri očekuju se i odvojene tiskovne konferencije vladajućih naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i socijalista (SPS) predsjednika parlamenta Ivice Dačića, Vučićevog ključnog koalicijskog partnera.


Građani su danas s “da” ili “ne” odgovarali na pitanje: „Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije“, a uvjet za uspjeh referenduma nije bila obveza da na glasanje iziđe više od 50 posto upisanih s pravom glasa.


Promjene Ustava trebale bi ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide kao “ključni korak” u eurointegracijskom procesu.