Preminuo Bernard Madoff

Zatvorska uprava objavila da je umro financijaš koji je proveo najveću investicijsku prijevaru u povijesti

Hina

Reuters

Reuters

Burzovni mešetar je odslužio 11 godina  od 150 godina zatvorske kazne koliko je dobio 2009. pošto se izjasnio krivim po 11 točaka optužnice, uključujući pranje novca i prijevareBernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.


Madoff (82) patio je od kroničnog zatajenja bubrega i još nekoliko bolesti.


Burzovni mešetar je odslužio 11 godina  od 150 godina zatvorske kazne koliko je dobio 2009. pošto se izjasnio krivim po 11 točaka optužnice, uključujući pranje novca i prijevare.
Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prijevari u američkoj povijesti.


Rođen u skromnoj obitelji u New Yorku, Madoff je izgradio bogatstvo na piramidalnoj tzv Ponzijevoj shemi koja se počela urušavati 2008. kada je nastupila financijska kriza i kada su ulagači tražili povrat svojeg novca.


Žrtve njegovih prevara bili su pojedinci, zaklade, mirovnisnki fondovi i fondovi. Među njima su glumci Kevin Bacon, Kyra Sedgwick i John Malkovich, slavni košarkaš Sandy Koufax te zaklada redatelja Stevena Spielberga.


Neke žrtve izgubile su svu imovinu, uključujući članove židovske zajednice koja ga je smatrala velikim filantropom.