Demokratski predizbori

Zatvorena prva birališta super-utorka: Biden dobio Virginiju, Sanders Vermont

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Virginia daje 99 delegata za demokratsku stranačku konvenciju koja će se održati u srpnju i na kojoj će biti izabran demokratski kandidat koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu.WASHINGTON – Joe Biden (77) vjerojatni je pobjednik demokratskih predizbora u Virginiji, a Bernie Sanders (78) u Vermontu, pokazuju projekcije objavljene u utorak po zatvaranju birališta u te dvije američke savezne države.


Virginia i Vermont prve su od 14 američkih saveznih država čija su birališta zatvorena u superutorak.


Virginia daje 99 delegata za demokratsku stranačku konvenciju koja će se održati u srpnju i na kojoj će biti izabran demokratski kandidat koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu.
Bivši američki potpredsjednik Biden nije bio prvi favorit stanovnika Virginije – njihov prvi izbor bio je Sanders, pokazivale su ankete. Međutim, nakon povlačenja iz utrke Petea Buttigiega i Amy Klobuchar i njihovog poziva da se podupre Biden, ankete su mu dale gotovo 40 posto i priličnu prednost pred Sandersom.


Četrnaest država – Kalifornija, Teksas, Virginia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Arkansas, Oklahoma, Minnesota, Vermont, Colorado, Utah, Sjeverna Karolina i Maine glasaju u superutorak. Ulog je golem, 1357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat.


Na dosad održanim unutarstranačkim izborima u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini izabrano je ukupno 155 delegata a u vodstvu je Sanders s najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Biden s najmanje 50.


U utrku danas ulazi i njujorški milijarder Mike Bloomberg, koji je preskočio prve četiri države i uložio pola milijarde dolara vlastita novca na bombardiranje oglasima uoči današnjih izbora. Po anketama je trenutno treći.


Nakon Virginije i Vermonta, birališta će se zatvoriti Sjevernoj Karolini koja nosi 110 delegata.


Zadnja se zatvaraju u Kaliforniji, najvrednijom saveznoj državi s obzirom da je najmnogoljudnija i daje 415 delegata. Ona je i zloglasno spora u brojanju glasova zbog sustava glasanja i prebrojavanja.


Ondje se birališta zatvaraju u pet ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu ali, kako piše BBC, definitivni rezultat neće biti poznat možda još danima.


Demokratski predizbori počeli su 3.veljače i trajat će do 6. lipnja.


Superutorak je dan i za Trumpove republikance koji također formalno održavaju unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata. Međutim, oni se ne smatraju relevantnim, pošto aktualni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale, te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu.


Većina glasača na demokratskim predizborima rekla je da traži kandidata koji može pobijediti Trumpa, više nego kandidata koji bi dijelio njihove vrijednosti, pokazale su ankete s birališta.