Mjere opreza

ZATVARANJE NEW YORKA Zaspao i “grad koji nikad ne spava”: ‘Suočeni smo s neviđenom prijetnjom’

Hina

»Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom«, poručio je njujorški gradonačelnik.Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, grada »koji nikad ne spava«, u nedjelju je objavio da je naredio zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.


Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavio je de Blasio.


»Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti,« rekao je de Blasio.Ističe da ovo nije bila laka odluka.

»Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom«, poručio je njujorški gradonačelnik.
Još nema riječi o tome koliko dugo će ugostiteljske radnje i kulturna okupljališta ostati zatvorena, a de Blasiov ured nije odgovorio na upit Reutersa za više detalja o ovoj izvršnoj naredbi, koji gradonačelnik planira objaviti u ponedjeljak.


Očekuje se da će se više od 50 tisuća restorana u New Yorku zatvoriti do utorka u 9 sati, a prema podacima nacionalnog udruženja, restorani ostvaruju više od 51 milijarde dolara godišnjeg prihoda i imaju više od 800 tisuća zaposlenih.


»Proći ćemo kroz ovo, no dok se to ne dogodi, moramo podnijeti sve potrebne žrtve kako bismo pomogli našim sugrađanima«, rekao je de Blasio.