RIJEŠEN MISTERIJ

Ruski ministar Lavrov otkazao posjete Beogradu i Sarajevu: Sve zbog samoizolacije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

„Zbog kontakta s osobom zaraženom covidom 19 Sergej Lavrov bit će u samoizolaciji. Ranije planirani posjeti i sastanci se odlažu. On se dobro osjeća“, navedeno je u priopćenju ruskog ministarstva.ZAGREB – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom, a svi planirani posjeti i sastanci se odlažu, objavio je u srijedu ruski portal Sputnjik, pozivajući se na službu za medije Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.


„Zbog kontakta s osobom zaraženom covidom 19 Sergej Lavrov bit će u samoizolaciji. Ranije planirani posjeti i sastanci se odlažu. On se dobro osjeća“, navedeno je u priopćenju ruskog ministarstva.


Šef ruske diplomacije trebao je doputovati u radni posjet Bosni i Hercegovini 28. listopada, a u dvodnevni posjet Srbiji 28. i 29. listopada, kada je bio predviđen sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Lavrov je, prema pisanju beogradskih medijia, trebao nazočiti svečanosti povodom završetka unutarnjeg uređenja Hrama Svetog Save i sastati se s patrijarhom SPC-a Irinejem.


Prema neslužbenom protokolu, planirano je bilo i sudjelovanje ruskog šefa diplomacije ceremoniji paljenja Vječnog plamena na groblju Osloboditelja Beograda.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je nazvao „zlonamjernima“ napise da je posjet ruskog ministra Sergeja Lavrova odgođen iz političkih razloga, naglasivši kako budući susret „nije upitan“.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je posjetiti Hrvatsku u utorak, no susret je odgođen.


Jutarnji list je u ponedjeljak pisao da „ruski izvori tvrde da je ministar Lavrov ljut jer ga premijer Plenković nije htio primiti“, što je hrvatska vlada isti dan odlučno odbacila, navodeći da je posjet odgođen na ruski zahtjev zbog epidemiološke situacije u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.


U odgovoru vlade se navodi i da je susret s premijerom bio u planu.


„Ne znam otkud je to plasirano, svi su sastanci bili dogovoreni“, rekao je u utorak ministar Grlić Radman i naglasio kako je ruski veleposlanik u Hrvatskoj dogovorio susret svog šefa diplomacije i s premijerom i s predsjednikom, te da su Lavrovu čak i prenesene teme za sastanak s Plenkovićem.


Ministar je ponovio kako je posjet otkazan zbog epidemioloških mjera.


„Za posjet ministra morate imati određenu logistiku – veleposlanika i njegove suradnike koji će pomoći u organizaciji sastanka“, rekao je Grlić Radman u utorak.


„Kako je ovaj susret odgođen, tako će se naredni dogovoriti. To nije upitno“, naglasio je hrvatski ministar. Novi datum još se ne zna, ali Grlić Radman kaže da će se „uskoro dogovoriti“.


Lavrov u sklopu turneje jugoistokom Europe obilazi Atenu, Sarajevu i Beograd, a otkazan je samo posjet Zagrebu.