Milley i Gerasimov

Crveni telefon: Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od invazije na Ukrajinu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Poziv je održan nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao sa svojim ruskim kolegom prošlog tjednaGlavni zapovjednik američke vojske general Mark Milley telefonski je razgovarao s načelnikom glavnog stožera ruske vojske Valerijem Gerasimovom, objavio je Pentagon u četvrtak, što je prvi njihov razgovor od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.


“Vojni čelnici razgovarali su o nekoliko pitanja vezanih za sigurnost i dogovorili su se da će linije komunikacije ostati otvorene”, rekao je glasnogovornik Milleyja, načelnika združenog stožera američke vojske.


“U skladu s dosadašnjom praksom, pojedinosti njihovog razgovora ostat će tajne”, dodao je glasnogovornik.
U očitovanju američke vojske nisu spomenuta nikakva konkretna pitanja o kojima se raspravljalo.


Ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, objavila je da su dvojica vojnih čelnika razgovarali o pitanjima od “zajedničkog interesa”, uključujući Ukrajinu.


Poziv je održan nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao sa svojim ruskim kolegom prošlog tjedna, a šef Pentagona pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini.


Sjedinjene Američke Države i Rusija uspostavile su posebnu telefonsku liniju od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.


“Crveni telefon” za deeskalaciju nalazi se u sjedištu europskog zapovjedništva američke vojske u Stuttgartu.