Covid-19

Zapadna Australija ostaje zatvorena, obavezno cijepljenje za radnike koji prelaze granicu u SAD-u

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Pad broja hospitaliziranih u obje države nudi nadu da je najnoviji val covida možda dosegao vrhunacNajveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. veljače, navodeći kao razlog rast broja zaraženih omikron varijantom covida 19 u istočnim državama.


U najnaseljenijoj australskoj državi, Novom Južnom Walesu u petak je prijavljeno 46 umrlih od covida, među kojima jedno dijete, što je najveći broj umrlih od početka pandemije, dok je u Victoriji umrlo 20 osoba.


Međutim, pad broja hospitaliziranih u obje države nudi nadu da je najnoviji val covida možda dosegao vrhunac.
Sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutarnje granice u skladu s politikom života s covidom, unatoč povećanom broju oboljelih. Zapadna Australija trebala je otvoriti granice sljedećeg mjeseca.


No, premijer te države Mark McGowan iznenadio je izjavo da bi bilo “nepromišljeno i neodgovorno” otvoriti granice, s obzirom na brzo širenje omikrona. Otvaranje granica odgađa se do daljnjega ili barem dok postotak trostruko cijepljenih ne dosegne 80 posto. Sada je oko 26 posto.


“Nastavimo li prema početnom planu, namjerno ćemo izazvati tisuće slučajeva zaraze covidom u Zapadnoj Australiji, a u ovom trenutku ja to neću učiniti”, rekao je McGowan novinarima. Početni je plan, dodao je, bio utemeljen na manje zaraznoj delta varijanti.


Država veličine Zapadne Europe u kojoj živi samo 2,7 milijuna ljudi mjesecima je bila zatvorena prema ostatku zemlje i svijeta, zahvaljujući čemu je imala mali broj zaraženih. Trenutno ima samo 83 aktivna slučaja, u usporedbi s 550 tisuća u cijeloj Australiji.


Ta će odluka vjerojatno naljutiti premijera Scotta Morrisona, koji je dugo pozivao sve države da se otvore i nauče živjeti s virusom.


Prema početnom planu, u Zapadnu Australiju mogli bi ući dva puta cijepljeni putnici, bez obveze 14-dnevne karantene. Sada će putnici morati biti tri puta cijepljeni.


U ostatku Australije broj zaraženih znatno se povećao tijekom proteklih tjedana, zbog čega su bolnice pune, a zbog bolesti je poremećena i opskrba.


SAD će tražiti obavezno cijepljenje protiv covida za radnike koji prelaze granicu


Američko ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) najavilo je u četvrtak da esencijalni radnici, poput vozača kamiona i medicinskih sestara, koji prelaze granicu na kopnenim prijelazima moraju biti potpuno cijepljeni protiv covida 19, počevši od subote.


Bidenova administracija najavila je u listopadu da će od 8. studenoga ponovno dopustiti ulazak u SAD putnicima iz Kanade i Meksika, koji u zemlju ulaze preko kopnenih graničnih prijelaza, ako su potpuno cijepljeni.


Američka granica s Kanadom i Meksikom zatvorena je zbog straha od širenja covida na 20 mjeseci za sve koji ne putuju zbog obaveze, a DHS je u četvrtak najavio da će proširiti odredbu na radnike koji nisu državljani SAD-a ili u SAD-u imaju stalno boravište.


Počevši od subote, “osobe koje nisu državljani SAD-a, a koje ulaze u Sjedinjene Države preko kopnenih granica ili trajektnih terminala duž sjeverne i južne granice morat će biti u potpunosti cijepljene protiv covida 19 i spremne predočiti potvrdu o cijepljenju”, rekao je ministar Alejandro Mayorkas.


Za razliku od osoba koje putuju avionom, oni koji granicu prelaze na kopnenim prijelazima ne moraju pokazati negativan test na covid 19.


Kanada je 15. siječnja uvela uredbu po kojoj vozači kamiona koji u tu zemlju ulaze iz SAD-a moraju biti cijepljeni.