Sergej Rjabkov

Zamjenik Lavrova: ‘Taktikom malih koraka možemo do dogovora sa SAD-om. To je sasvim moguć scenarij’

REUTERS

REUTERS

Američko-ruski pregovori o nastavku inspekcija prema ugovoru Novi START, koji istječe u veljači 2026., prekinuti suZamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je da će biti potrebni “mali koraci” da se Moskva i Washington približe sporazumu o bilateralnim pitanjima, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA Novosti.


“Nadamo se da će nam taktika malih koraka omogućiti da dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja o najvažnijim pitanjima bilateralne agende”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za RIA Novosti.


Rekao je da je “lako moguće” da će se ugovor Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama okončati nakon 2026.
“Ovo je sasvim moguć scenarij”, rekao je Rjabkov.


Američko-ruski pregovori o nastavku inspekcija prema ugovoru Novi START, koji istječe u veljači 2026., prekinuti su u posljednji trenutak u studenom 2022. Nijedna strana nije uspostavila vremenski okvir za nove razgovore.


Rusija i SAD nastavit će pregovore o razmjeni zarobljenika, ali je malo vjerojatno da će biti razmjene svih za sve, prenijela je RIA Rjabkovu izjavu.


Pregovori o uspostavi sigurnosne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje pod ruskom kontrolom su teški, a izgleda da Kijev samo odugovlači, rekao je ruski dužnosnik.


“Pošto su konzultacije s IAEA-om u tijeku, ne bi bilo u redu objavljivati ​​informacije o mogućim parametrima zaštitne zone ZNPP-a. Proces pregovora ne napreduje lako”, napomenuo je.


“Predali smo naše prijedloge Rafaelu Grossiju, glavnom direktoru agencije. Koliko znamo, Kijev još nije dao jasan odgovor na inicijativu čelnika IAEA-e. Očigledno, samo se odugovlači”, rekao je Rjabkov.