Za najsiromašnije zemlje

Zaklada Billa i Melinde Gates donirala preko milijardu i pol dolara za program cijepljenja

Hina

Reuters

Reuters

Sredstva će se iskoristiti za nastavak međunarodne kampanje cijepljenja protiv ospica, dječje paralize i trbušnog tifusa koju je ozbiljno poremetila epidemija covida-19.Donatori, od čelnika najrazvijenijih država do zaklade Billa i Melinde Gates, obećali su u četvrtak dati 8,8 milijardi dolara za programe cijepljenja u najsiromašnijim zemljama svijeta.


Iznos od 8,8 milijardi dolara, obećan na virtualnom summitu Saveza za cjepivo (GAVI) na kojemu je sudjelovalo više od 50 zemalja i više od 35 predsjednika država i vlada, znatno je veći od očekivanih 7,4 milijarde dolara u razdoblju od idućih pet godina.


Sredstva će se iskoristiti za nastavak međunarodne kampanje cijepljenja protiv ospica, dječje paralize i trbušnog tifusa koju je ozbiljno poremetila epidemija covida-19.
Na sastanku su se trebali uputiti i pozivi za financiranje kupnje i proizvodnje eventualnog budućeg cjepiva za covid-19 te pružiti potpora njegovoj distribuciji u zemljama u razvoju.


Savez za cjepivo, međunarodna organizacija koja na temelju javno-privatnog partnerstva želi osigurati jednak pristup cjepivima, planirao je prikupiti dvije milijarde dolara za to cjepivo.


U četvrtak je 12 donatora prikupilo ukupno 567 milijuna dolara početnog kapitala, navodi se u priopćenju za medije.


Domaćin donatorske konferencije britanski premijer Boris Johnson pohvalio je odluku o »jedinstvenom nastupu« koji će »otvoriti put međunarodnoj suradnji« te odlučnost da se pronađe cjepivo za novi koronavirus.


Velika Britanija, s gotovo 40.000 umrlih od koronavirusa, druga je najteže stradala zemlja u svijetu. Zemlja je najveći uplatitelj u GAVI, sa 1,85 milijarda eura koje je obećala izdvojiti u idućih pet godina.


Za njom dolaze Zaklada Billa i Melinde Gates (1,6 milijarda dolara), Sjedinjene Države (1,16 milijarda dolara) i Norveška (milijardu dolara). Francuska je obećala 500 milijuna eura i još 100 milijuna kada cjepivo bude gotovo.


Europska komisija u četvrtak je najavila da će Savezu za cjepiva Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 milijuna eura za potporu imunizaciji djece diljem svijeta i stvaranju zaliha cjepiva za zaštitu od zaraznih bolesti.


»Cjepivo za covid-19 ima se smatrati svjetskim javnim dobrom, narodnim cjepivom«, rekao je Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na otvorenju summita, istaknuvši da su mnogi svjetski čelnici uputili poziv u tom smislu.


Upozorio je da su kampanje cijepljenja prekinute zbog epidemije novog koronavirusa: »Dvadeset milijuna djece« nije do kraja cijepljeno a »svako peto dijete« nije uopće cijepljeno.