Traže poštivanje sporazuma

Zagrebačka izjava ministara vanjskih poslova: EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje migrantima

Hina

foto: Josip Regovic/PIXSELL

foto: Josip Regovic/PIXSELL

Uoči izvanrednog sastanka, ministri su podržali Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istaknuli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije.ZAGREB – Europska unija neće se dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, izjavili su u petak u Zagrebu europski ministri vanjskih poslova.


Uoči izvanrednog sastanka, ministri su podržali Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istaknuli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije.


Pozdravili su primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.
Na izvanrednom sastanku u Zagrebu ministri dogovaraju zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.


Hrvatska šalje osam policajaca na grčko-tursku granicu


U isto vrijeme, Hrvatska je odlučila na zahtjev Frontexa uskoro poslati osam policajaca, vozila i opremu na grčko-tursku kopnenu granicu, piše Jutarnji list.


Oni će biti raspoređeni u sklopu snaga Frontexa čiji je zadatak onemogućiti migrantima ulazak u Europsku uniju, navodi dnevnik.


Osim ljudi, Hrvatska je Frontexu prijavila mogućnost slanja još jednog policijskog broda s osam članova posade u Egejsko more, koji bi se uključio u operaciju “Posejdon”.


Riječ je o Frontexovoj operaciji u sklopu koje se čuva morska granica Grčke prema Turskoj. U ovom se trenutku jedan hrvatski policijski brod već nalazi u Grčkoj. Frontex je odmah nakon turske odluke o otvaranju granice za migrante pojačao snage na grčkim granicama.


Organizacija ima snage za brzu intervenciju koje broje 1500 osoba, a sve članice EU imaju obvezu deklarirati snage za tu postrojbu. Hrvatska je deklarirala oko 70 policajaca, a Frontex je od nas zasad zatražio osam ljudi.