Pandemija

Zabrinjavajući brazilski soj koronavirusa potvrđen u Britaniji; mogao bi slabo odgovarati na postojeća cjepiva

Hina

Reuters

Reuters

Testiranja su identificirala prve britanske slučajeve varijante virusa koji je prvi puta detektiran u Brazilu, novog soja koji se brže širi i mogao bi lošije odgovarati na postojeća cjepiva, objavila je engleska služba za javno zdravstvo (PHE)Zdravstvene vlasti u Engleskoj upozorile su u nedjelju da je u zemlji potvrđen novi soj koronavirusa koji je prvi puta identificiran u Brazilu, te da postoji mogućnost da on ne odgovara dovoljno dobro na postojeća cjepiva.
Testiranja su identificirala prve britanske slučajeve varijante virusa koji je prvi puta detektiran u Brazilu, novog soja koji se brže širi i mogao bi lošije odgovarati na postojeća cjepiva, objavila je engleska služba za javno zdravstvo (PHE).


PHE je pojasnio da je šest slučajeva varijante koja je prvi puta potvrđena u brazilskom Manausu identificirano u Britaniji, tri u Engleskoj i tri u Škotskoj.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obaviještena je o tim slučajevima koji se smatraju “zabrinjavajućim” jer dijele ključne mutacije s vrlo zaraznim sojem utvrđenim u Južnoafričkoj Republici.
Postoji zabrinutost da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita u slučaju soja iz Manausa.


Prošli mjesec, brazilski soj je već bio potvrđen u Britaniji, ali ta varijanta koronavirusa nije bila zabrinjavajuća, objavio je BBC.