Lunarni ciklusi

Za desetak godina očekujte sve češće poplave u obalnim gradovima. NASA došla do otkrića koje se odnosi na cijeli svijet

Hina

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Očekivane poplave tijekom 2030-ih godina nastat će zbog kombinacije kontinuiranog podizanja morske razine zbog klimatskih promjena te ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i osekeUčestale poplave pogađat će američku obalu tijekom 2030-ih godina zahvaljujući redovitom lunarnom ciklusu, koji će pojačati dizanje morske razine, koje se već događa zbog klimatskih promjena, pokazuje istraživanje znanstvenika američke NASA-e, čiji su rezultati primjenjivi na cijeli svijet.


Ključni čimbenik koji su znanstvenici otkrili je redovito ‘kolebanje’ mjesečeve orbite, što je prvi put utvrđeno u 18. stoljeću, a traje ukupno 18,6 godina.


Mjesečeva gravitacijska privlačna sila pomaže u pokretanju plima i oseka na Zemlji. U prvoj polovini lunarnog ciklusa, redovite svakodnevne plime i oseke na Zemlji su slabije, pri čemu su plime manje od uobičajenih, a oseke više. U drugoj polovini lunarnog ciklusa situacija je obrnuta, pa tada plime budu više, a oseke niže.
Očekivane poplave tijekom 2030-ih godina nastat će zbog kombinacije kontinuiranog podizanja morske razine zbog klimatskih promjena te ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i oseke.


“U pozadini imamo dugoročno podizanje razine mora povezano s globalnim zagrijavanjem. Ono posvuda uzrokuje podizanje razine mora. Mjesečev utjecaj uzrokuje promjene u plimi i oseci te smo ustanovili da će se taj utjecaj poklopiti s općenitim podizanjem morske razine, što će uzrokovati poplave u vremenskom razdoblju od 2030. do 2040.”, rekao je Ben Hamlington, voditelj NASA-inog tima znanstvenika i jedan od autora studije.


Znanstvenici su proučili 89 lokacija na kojima se mjere plime i oseke u svakoj obalnoj američkoj saveznoj državi izuzev Aljaske. Učinak te dinamike odnosi se na čitav planet, osim na krajnje sjeverne obale poput aljaške.


U odnosu na prethodne procjene, ovo istraživanje prognozira znatne poplave nekih 70 godina ranije. Istraživanje, koje je objavljeno ovog mjeseca u časopisu Nature Climate Change, fokusira se na američku obalu, ali rezultati su primjenjivi na obale diljem svijeta, ističu u NASA-i.


“To je zaista ključna informacija za planere”, ističe Hamlington, dodavši da bi urbanisti trebali odmah planirati izgradnju zgrada i dijelova infrastrukture u skladu s rezultatima ovog istraživanja.