Istraga traje

Hakirani dokumenti o Pfizer/BioNTechovu cjepivu! Što će iscuriti u idućem razdoblju?

Hina

foto: REUTERS/Dado Ruvic

foto: REUTERS/Dado Ruvic

Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv covida-19, navela je u srijedu da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio. AMSTERDAM – Dokumenti povezani sa zahtjevom za odobrenje Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 hakirani su tijekom kibernetičkog napada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), objavio je Pfizer u srijedu.


“Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani”, navodi se u priopćenju Pfizera.


“Čekamo više informacija o istrazi u EMA-u i reagirat ćemo prikladno i u skladu s europskim pravom”, dodaje se.
“Vodeći računa o ključnim promišljanjima za javno zdravstvo i važnost transparentnosti, nastavi ćemo pružati jasne informacije o svim vidovima razvoja cjepiva i regulatornog procesa”, nastavlja se u priopćenju, prenosi AFP.


Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv covida-19, navela je u srijedu da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio.


Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a razni hakeri, od špijuna do kriminalaca, nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze. Agencije su ranije javljale kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.


EMA, koja kontrolira lijekove svih 27 zemalja članica EU-a, najkasnije 29. prosinca treba obznaniti odluku o odobrenju Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je već odobreno u Velikoj Britaniji, Bahreinu i u Kanadi.