Memorijalni centar holokausta

Yad Vashem se ispričao zbog greški u filmu prikazanom na skupu o holokaustu

Hina

Reuters

Reuters

Konkretno, film nije spomenuo podjelu Poljske između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939. niti nacističko osvajanje zapadne Europe 1940. TEL  AVIV Memorijalni centar holokausta Yad Vashem ispričao se u ponedjeljak zbog “nesretnih greški” u filmu prikazanom svjetskim čelnicima na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza u Jeruzalemu.


Kratki film sadržavao je “niz netočnosti koje su rezultirale djelomičnim i neuravnoteženim prikazom povijesnih činjenica”, navodi se u priopćenju centra iz Jeruzalema.


Konkretno, film nije spomenuo podjelu Poljske između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939. niti nacističko osvajanje zapadne Europe 1940. 
Prikazane su također karte s netočnim granicama između Poljske i njezinih susjeda.


Poljski predsjednik Andrzej Duda bojkotirao je svečanost u Jeruzalemu, a kao razlog je naveo te filmove.


“Organizator, (Zaklada Svjetskog foruma o holokaustu) g. Moshea Kantora, jednostavno je iskrivio povijest, posve izostavivši sudjelovanje naših vojnika u borbi protiv nacističke Njemačke”, rekao je nedugo nakon završetka skupa.


Kantor je rođen u Moskvi i blizak je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je nazočio skupu u Jeruzalemu, ali ne i svečanosti u Auschwitzu.


Duda je kazao za poljski radio da “ne sumnja” da je skup u Jeruzalemu zamišljen kao protuteža svečanosti u Auschwitzu.


Putin je prije puta razljutio Poljake komentarima u kojima je pokušao prebaciti dio odgovornosti za izbijanje Drugog svjetskog rata na Poljsku i sugerirao da je Varšava sudjelovala u holokaustu, što je bio još jedan razlog za Dudin bojkot skupa.


Duda je uz to želio biti i jedan od govornika u Jeruzalemu.