Svjetska zdravstvena organizacija

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije: ‘Kina je bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka…’

foto: REUTERS/Aly Song

foto: REUTERS/Aly Song

Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini obavljena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da bude označene kao krivac za pandemiju. ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planova da objavi prve rezultate istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće u drugoj polovici ožujka.


Umjesto preliminarnog izvješća, cjelovito izvješće bit će predstavljeno u tjednu iza 14. ožujka, rekao je u petak u Ženevi voditelj tima Peter Ben Embarek.


Embarek je predvodio skupinu od desetak drugih znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) da posjete bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo covida-19.
WHO nije u petak iznio razloge izmjene svog plana  objave rezultata.


Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini obavljena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da bude označene kao krivac za pandemiju.


Rezultati predstavljeni na prvoj konferenciji za novinare po završetku putovanja u Kinu bili su nejasni. Embarek je, kako se čini, isključio mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu već je iznio da se virus prenio na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i ranije pretpostavljalo.


Misija je bila na udaru kritika, a WHO obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.


Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata.


Skupina od 26 znanstvenika objavila je otvoreno pismo u kojem navode da misija WHO-a “nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu” o teorijama o podrijetlu covida-19.


“Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih”, rekao je jedan od njih, Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji.