Zabrinutost

WHO kritizirao odluku američkog Vrhovnog suda o pobačaju: “Uzrokovat će zdravstvene probleme i smrt”

Hina

Tedros Adhanom Ghebreyesus / Reuters

Tedros Adhanom Ghebreyesus / Reuters

"Sigurnim pobačajem skrbimo o zdravlju.", kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Tako se spašavaju životi. Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt"Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da će nedavna odluka američkog Vrhovnog suda kojom se ukida pravo na pobačaj na saveznoj razini uzrokovati zdravstvene probleme i smrt.


“Sve bi žene trebale imati pravo odlučivati o svome tijelu i zdravlju. Točka”, kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.


“Sigurnim pobačajem skrbimo o zdravlju.”, kazao je. “Tako se spašavaju životi. Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt.”
Američki Vrhovni sud u petak je promijenio odluku koja je na snazi bila 50 godina, kojom se jamči pravo na prekid trudnoće u cijelom SAD-u. Sud je tom odlukom olakšao donošenje strožih zakona o pobačaju, među kojima i potpuno zabranjivanje u saveznim državama koje same tako odluče.


Zakoni o zabrani odmah su stupili na snagu u nekim saveznim državama. U mnogima, liječnici koji obavljaju pobačaje mogu zbog toga završiti u zatvoru.