Svjetska trgovinska organizacija

WTO ima novu čelnicu: Po prvi put to je žena i Afrikanka, Ngozi Okonjo-Iweala iz Nigerije

Hina

Ta 66-godišnjakinja sjedi u nadzornom odboru Twittera i saveza za cjepiva Gavi. Nedavno je bila imenovana posebnom izaslanicom Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv covida-19. LAGOS – Bivša nigerijska ministrica financija Ngozi Okonjo-Iweala imenovana je u ponedjeljak prvom ženom i Afrikankom na čelu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).


Stručnjakinju za međunarodne financije i razvoj opisuju kao dobru pregovaračicu, a svoja je iskustva stvarala u Africi, Aziji, Europi i dvije Amerike.


Ta 66-godišnjakinja sjedi u nadzornom odboru Twittera i saveza za cjepiva Gavi. Nedavno je bila imenovana posebnom izaslanicom Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv covida-19.
Okonjo-Iweala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistica zadužena za održivi razvoj, brzo se probijajući na vrh te institucije gdje je postala izvršna direktorica njezinih operacija.


Predvodila je nekoliko inicijativa Svjetske banke za pomoć siromašnim državama tijekom prehrambenih i financijskih kriza, prikupivši više od 40 milijardi dolara za Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak Svjetske banke koji daje poticaje i povoljne kredite nerazvijenijim zemljama.


Dvaput je bila nigerijska ministrica financija, između 2003. i 2006. i 2011. i 2015., a 2006. je kratko bila i ministrica vanjskih poslova. Time je postala prva žena na obje funkcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.


Kao ministrica financija implementirala je opsežnu ekonomsku reformu koja je stabilizirala nigerijsku ekonomiju, tri puta povećala ekonomski rast i poboljšala transparentnost u zemlji raširene korupcije, piše agencija dpa.


Nigerijci ju smatraju ženom koja je spasila državno gospodarstvo. Kao ministrica je vodila pregovore s Pariškim klubom kreditora koji su 2005. završili brisanjem 30 milijardi dolara nigerijskog duga.


Okonjo-Iweala ističe kako čvrsto vjeruje u moć trgovine da zemlje u razvoju izvuče iz siromaštva.


Studirala je na Harvardu i MIT-u, te ima još 15 počasnih titula sa sveučilišta diljem svijeta. Autorica je mnogih knjiga i članaka o financijama i ekonomiji, a Transparency International ju je 2019. prozvao jednom od osam inspirativnih borkinja protiv korupcije.


Fortune ju je pak 2015. proglasio jednom od 50 najvećih svjetskih čelnika, a Time 2014. među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.