Imaju poruku

WHO ima jako puno savjeta za Europljane: “Čudi me što im ovaj koncept ne ulazi u mozak”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak".U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Europi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.


“Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem covida bude stavljen u karantenu tijekom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa”, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinarie u Ženevi.


“Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sustavni način” i to je “jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve”, rekao je.
Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano a broj novih slučajeva covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednja dva tjedna.


“Oko polovice zemalja europske regije WHO-a zabilježilo je prošli tjedan 50-postotno povećanje broja infekcija”, kazao je.


Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, “ne ulazi u mozak”.


“Znam da je ljudima dosta ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sustavu ako ne pazimo na mjere”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.


U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 milijuna, a umrlih je 1,1 milijun.