SUSJEDI NUDE POMOĆ

Javili se Janša Vučić i Đukanović: “Spremni smo pružiti pomoć i podršku, s tugom gledamo zastrašujuće prizore iz Hrvatske

Hina

foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELLSrbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna pružiti svaku vrstu pomoći Hrvatskoj poslije potresa u Petrinji.


“Nadam se da je prošlo uz minimalne žrtve i pružit ćemo svaku pomoć. Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte”, rekao je Vučić tijekom posjeta Zaječaru, gdje je doznao vijest o potresu u Petrinji, Sisku i okolici.


“Ako možemo bilo kako pomoći kao Srbija – pomoći ćemo. Veoma mi je žao i spremni da pružiti svaki vid pomoći, financijsku, tehničku”, ponovio je Vučić.
Današnji potres, čiji je epicentar bio na području Petrinje, osjetio se i u Beogradu, posebice na višim katovina nebodera u Novom Beogradu.


Slovenski čelnici ponudili su u utorak pomoć Hrvatskoj koju je u utorak pogodio razoran potres, uključujući šatore, krevete, grijalice za stradale.


Premijer Janez Janša rekao je na Twitteru da je odmah nakon potresa razgovarao s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i ponudio pomoć.


“Naša uprava za zaštitu i spašavanje je u stanju pripravnosti i u izravnom kontaktu s odgovornima u Hrvatskoj”, napisao je Janša.


Predsjednik države Borut Pahor rekao je da je razgovarao s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem te izrazio solidarnost i spremnost Slovenije za pomoć.


Ministar obrane Matej Tonin naveo je da je stavio u stanje pripravnosti glavni logistički centar vojske u mjestu Roje. kako bi sve bilo spremno bude li potrebno u Hrvatsku poslati pomoć kao što su šatori, kreveti, uređaji za grijanje i slično


Slovenija je spremna ponuditi i stručnjake za procjenu šteta, dodao je Tonin.


Slovenski radio prenosi da je potres izazvao manje materijalne štete u krajevima bliže epicentru, u pokrajinama Dolenjska i Bela krajina, ali i na nešto udaljenijem sjeveroistoku zemlje oko Maribora i kod Ptuja.


Direktor nuklearke Krško Stane Rožman izjavio je radiju da nisu utvrđena nikakva oštećenja na postrojenju i da nije bilo utjecaja na okoliš, pa se očekuje da će privremeno zatvorena nuklearna elektrana uskoro opet početi normalno raditi.


Crna Gora u ovim izuzetno teškim trenucima stoji čvrsto uz naše hrvatske prijatelje i saveznike, uz sve građane Hrvatske, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon razornog potresa u Hrvatskoj.


Đukanović je uputio brzojav hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.


“Spremni smo pružiti pomoć i podršku“, rekao je Đukanović i dodao da Crna Gora s tugom gleda na zastrašujuće prizore koji dolaze iz susjedne Hrvatske.


“Predsjedniče Milanoviću, molim vas da najiskrenije suosjećanje prenesete obiteljima stradalih i najbolje želje za brz oporavak ozlijeđenih” naveo je u telegramu predsjednik Crne Gore.


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je u utorak solidarnost i suosjećanje s ljudima pogođenim razarajućim potresom u Petrinji, dok im je mostarski Dom zdravlja ponudio pomoć svojih hitnih službi.


“Prateći vijesti o novom razornom potresu u Petrinji, koji se osjetio diljem Hrvatske i u susjednim zemljama, u mislima smo i molitvama s našim hrvatskim pukom u ovim iznimno teškim trenucima”, napisao je Dragan Čović na Twitteru.


Ravnatelj Doma zdravlja u Mostaru Mario Kordić ponudio je pomoć područjima pogođenim potresom.


“U mislima, s molitvama i srcem smo uz Petrinju. Timovi, kao i vozila hitne pomoći Doma zdravlja Mostar su stavljeni na raspolaganje kolegama u Hrvatskoj i spremni su krenuti u pomoć Petrinji”, napisao je na svome Facebook profilu dr. Kordić.