Predsjednik Srbije

Vučić se malo žali, malo hvali: ‘Razumijem da žele poniziti Srbiju, ali to je zato jer ćemo ove godine preteći Hrvatsku po BDP-u’

Hina

Reuters

Reuters

"Nikada velike sile nisu željele da Srbija bude ispred regiona, a Srbija je sada uvjerljivo prva i razlika će se još uvećavati", rekao je VučićSrbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu navečer da će Srbija već za pet mjeseci ove godine prvi put u povjesti preteći Hrvatsku po apsolutnom iznosu bruto domaćeg proizvoda (BDP).


“Ako se računa i od 1941. kada su formirali NDH, pa kroz republike tijekom bivše Jugoslavije, mi kao Srbija nikada nismo imali BDP koji se mogao u apsolutnim brojevima mjeriti s njihovima”, ustvrdio je Vučić u intervjuu provladinoj komercijalnoj televiziji Pink.


Ocijenio je pritom da će Srbija do kraja 2021. imati BDP vrijedan 51 milijardu eura, dok će hrvatski BDP biti “nešto manje” od 51 milijardu eura.
Vučić je naveo kako je, u vrijeme kad je vodio Vladu Srbije, nacionalni BDP bio 33 milijarde eura, dok je Hrvatska tad imala 47 milijardi eura, te da je u međuvremenu, za sedam ili osam godina, za apsolutni BDP Srbije uvećan “za više od 50 posto”.


“To je uspjeh Srbije i razumijem da netko ima pravo da se ljuti”, rekao je Vučić, implicirajući da je on predmet kampanje u medijima regije jer je Srbija sve uspješnija.


“Mi sa njima (Hrvatima) želimo dobre odnose i mnogo bolje nego što su danas. Razumijem tu vrstu ljutnje i potrebu da u svakom trenutku ponizite Srbiju, jer ona u svakom smislu raste”, ocijenio je srbijanski šef države.


U višesatnom intervjuu je najavio i da će država u okolnostima povoljnog stanja u državnom proračunu i rasta BDP-a u prvoj polovici godine za 8,3 posto, nastojati potaknuti potrošnju s dodatnom financijskom pomoći građanima i umirovljenicima.


Vučić je ocijenio i da bi Srbija mogla biti među vodećim zemljama u Europi po potporama za rađanje djece i povećanje nataliteta, te da se priprema prijedlog da država za rođenje djeteta roditeljima jednokratno uplati 5000 eura.


Istaknuo je kako je Srbija “uspješna zemlja”, te da će biti “među prvima po stopi rasta u Europi”, što će ishoditi dodatno povećanje plaća i mirovina, te iznenađenje za umirovljenike tijekom sljedeće godine.


Nasuprot dobrim ekonomskim i gospodarskim pokazateljima, Vučić je uvjeren da će Srbija biti izložena “još većim pritiscima” zbog Kosova i Republike Srpske.


“Nikada velike sile nisu željele da Srbija bude ispred regiona, a Srbija je sada uvjerljivo prva i razlika će se još uvećavati”, rekao je Vučić, ocijenivši kako Srbiju “svi žele zauzdati”.