Srbijanski predsjednik

Vučić ne bi Teslu stavljao na sitniš: “E moji Hrvati…”

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

A Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš, rekao je Aleksandar VučićBurne reakcije Srbije na planove Hrvatske da na kovanice eura stavi slavnoga znanstenika Nikolu Teslu nastavile su se u subotu navečer kada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da su Hrvati, ako su već to htjeli, mogli staviti Teslu na najvažnije novčanice, a ne na “sitniš”.


Kada uđe u eurozonu, Hrvatska planira da se na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centina nalazi lik Tesle, američkog izumitelja srpskoga porijekla rođenog u Hrvatskoj koji je gotovo cijeli život radio u SAD-u gdje je i ostvario sve izume.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je predložio Srbiji da i ona predloži Teslu kada uđe u eurozonu i sugerirao da ta zemlja ima veze s Teslom koliko i s Bruceom Leeom.
Vučić kaže da je Tesla “genij koji pripada čovječanstvu” pa “nije nikakav problem da pripada i Hrvatima, ali ne zato što je Hrvat ili zato što je iz Hrvatske”.


“A Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš”, rekao je Vučić u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Pink.


Srbijanski predsjednik osporava Tesline veze s današnjom Hrvatskom. Tesla je bio “Amerikanac srpskog podrijetla, rođen kao Srbin, od oca Srbina i majke Srpkinje i čija je obitelj ubijana i stradala upravo zato što je pripadala srpskom rodu”, rekao je.


Vučić smatra da je Srbija vezana uz Teslu jer je to matična država njegova naroda i jer je sam za sebe govorio da je Amerikanac i Srbin.


Ustvrdio je i da ne postoje dokazi o Teslinoj izjavi da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i da je to prije nekoliko desetljeća “izmišljeno zbog bratstva i jedinstva”.


Hrvatska narodna banka je u srijedu predložila da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla.


Taj je prijedlog ponovno pokrenuo raspravu o tome kome više pripada veliki znanstvenik u koju se uključila i Narodna banka Srbije ocijenivši kako bi stavljanje Teslina lika na hrvatske kovanice eura “predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda”.