Ograničili ovlasti

Vrhovni sud SAD-a donio odluku koja će imati dalekosežne posljedice za borbu protiv klimatskih promjena

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Konzervativci Vrhovnog suda ograničili su ovlasti Agencije za zaštitu okoliša u regulaciji elektrana na ugljen i plin.Američki vrhovni sud u četvrtak je ograničio ovlasti federalne vlade pri donošenju regulacija za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz elektrana, što je odluka koja će potkopati plan predsjednika Joea Bidena za borbu protiv klimatskih promjena.


Odluka suda koju je podržalo šest, a odbilo troje sudaca, smanjila je ovlasti Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u regulaciji elektrana na ugljen i plin.


Odlučilo šest konzervativnih sudaca


Odluku je donijelo šest konzervativnih sudaca, troje imenovano tijekom mandata Donalda Trumpa.
Presuda će imati implikacije dalekosežnije od same EPA-e jer otvara nova pravna pitanja o odlukama koje donose federalne agencije.


Konzervativna većina ranije je signalizirala da se protivi jačanju federalnih ovlasti.


Vrhovni sud odlukom je odbacio presudu s niže instance iz 2021. kojom je oborena Trumpova mjera o čistoj energiji.


Tu mjeru, za koju je Bidenova vlada najavljivala da neće produžiti, ograničavala je EPA-inu moć da regulira emisije iz postojećih elektrana.


Suci slijede pravnu doktrinu koja smatra da takve odluke o „velikim pitanjima“ sa snažnim društvenim utjecajem trebaju imati eksplicitnu podršku Kongresa, prenosi Reuters.


Poništili presude koje su blokirale zakone o pobačaju


Nakon što je prošli tjedan poništio značajnu presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Vrhovni sud SAD-a u četvrtak je odbacio presude nižih sudova koje su poništile tri zakona o pobačaju na državnoj razini.


Sva tri zakona, iz Arizone, Arkansasa i Indiane, blokirali su niži sudovi na temelju presude Roe protiv Wadea iz 1973. i naknadne presude iz 1992. koja je to ponovno potvrdila.


Ta naknadna presuda, Planirano roditeljstvo protiv Caseyja, poništena je u sklopu sudske presude od 24. lipnja kojom je podržan zakon u Mississippiju koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće.


Sud je u četvrtak poništio presudu kojom je blokiran zakon u Arizoni.


Tim zakonom se zabranjuje izvođenje pobačaja zbog fetalnih genetskih anomalija poput Downova sindroma.


Sud je učinio isto sa sličnim zakonom u Arkansasu koji zabranjuje pobačaje zbog Downova sindroma te sa žalbom koju je podnijela Indiana.


Ta savezna država zatražila je da se proširi državni zakon koji zahtijeva da se roditelje maloljetnica koje žele pobačaj o tome obavijesti.