Smrt u hladnjači

Vozač kamiona smrti u pritvoru: Vijetnamske obitelji u strahu čekaju vijesti o najbližima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ova drama je upozorila na opasne postupke krijumčara migranata. Nekoliko vijetnamskih obitelji izjavilo je u subotu kako strahuju da bi među žrtvama mogli biti njihovi rođaciLONDON Britanski sud je u ponedjeljak odlučio zadržati u zatvoru vozača kamiona hladnjače u kojem je prošlog tjedna pronađeno 39 tijela ilegalnih migranata blizu Londona, a vijetnamske obitelji u strahu čekaju vijesti jesu li njihovi rođaci među žrtvama.


Vijetnamske vlasti su u nedjelju uzele uzorke za DNK testove kako bi se utvrdilo jesu li njihovi državljani među žrtvama, kao što strahuju obitelji. Ova drama je upozorila na opasne postupke krijumčara migranata.


Nekoliko vijetnamskih obitelji izjavilo je u subotu kako strahuju da bi među žrtvama mogli biti njihovi rođaci.
Tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, pronađena su u srijedu u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.


Vozač kamiona Maurice Robinson (25), uhićen nakon pronalaska kamiona u srijedu, u ponedjeljak je putem videokonferencije odgovarao pred sudom Chelmsforda. Sudac ga je odlučio zadržati u zatvoru do 25. studenoga, kada će se izjasniti osjeća li se ili ne krivim na londonskom kaznenom sudu Old Bailey.


Taj muškarac podrijetlom iz Sjeverne Irske je osim za ubojstva 39 osoba optužen i za trgovanje ljudima te kaznena djela vezana uz imigraciju i pranje novca, priopćila je policija u Essexu.


Britanski premijer Boris Johnson se u pratnji ministrice unutrašnjih poslova Pritti Patel upisao u knjigu žalosti.


Policija je u nedjelju navela da je još jedna muškarac iz Sjeverne Irske uhićen u subotu u Dublinu i još tri osobe su bile pritvorene u Velikoj Britaniji u vezi te afere, ali su oslobođeni uz jamčevinu.


Britanska policija je najprije mislila da su 31 muškarac i 8 žena čija su tijela pronađena u kamionu Kinezi, ali nekoliko obitelji iz pokrajine Nghe An, u središtu Vijetnama je javilo da su njihovi rođaci potajno krenuli u Veliku Britaniju i da se više nisu javili.